Симптоми кои ве предупредуваат дека е време да се напиете вода – многумина не ни забележуваат, а еве како изгледа кога телото е дехидрирано – внимавајте!

Многумина не знаат како да ги препознаат симптомите на дехидрација.

Дехидрацијата настанува кога нашето тело губи повеќе течност отколку што добива, а кога нормалната содржина на вода во нашето тело е намалена, доаѓа до нарушување на рамнотежата на минералите (сол и шеќер), што значително влијае на нашето функционирање.

Според Светската здравствена организација, водата сочинува повеќе од две третини од здравото човечко тело, а најмногу помага во одржување на здравото варење, ги исфрла токсините од телото и ја одржува нашата кожа здрава.

Како што објаснуваат експертите, телото е засегнато дури и кога губиме мала количина течност. Дехидрацијата обично е предизвикана од недостаток на течности во телото, а климата, физичката активност со која се занимаваме (особено во топло време) и нашата исхрана можат да придонесат за дехидрација. Тоа може да се случи и за време на одредени болести, како што се повраќање, дијареа или потење поради треска.

Сепак, многу луѓе често не знаат како да ги препознаат првите симптоми на дехидрација, што може да доведе до сериозни здравствени проблеми. Како што истакнуваат докторите, некои од раните предупредувачки знаци на дехидрација вклучуваат:

  • чувство на жед и вртоглавица.
  • сува уста.
  • замор.
  • темна урина со интензивен мирис.
  • намалена потреба за мокрење.

Да потсетиме, правилото кое постои со години е дека препорачаната доза од осум чаши вода дневно е потребна за нормално функционирање на организмот и дека ако во еден момент чувствуваме жед, се смета за на чекор од дехидрација. Сепак, тоа не е вистинската вистина. Експертите наведуваат дека не ни треба повеќе течност од количината што ни ја сигнализира телото кога сме жедни.