СИТЕ ЗБОРУВААТ ЗА НОВИОТ ВИРУС, А ЕДНА ОПАСНА БОЛЕСТ Е ВЕЌЕ РАШИРЕНА: „Бројот на пациенти е ТРОЈНО ЗГОЛЕМЕН ЗА 30 години“

Светските лидери кои се собраа оваа недела на состанокот на Светскиот економски форум во швајцарскиот град Давос, меѓу другото, разговараа за загриженоста за потенцијалната појава на нова пандемија.

Британскиот весник Индипендент цитира проценки дека оваа пандемија може да предизвика 20 пати повеќе смртни случаи од Ковид-19.

Светската здравствена организација вели дека таа е позната како „Болест Х“, термин кој се користи за планирање на хипотетичка идна меѓународна епидемија.

За потенцијалните опасности од новата пандемија во емисијата Пулс на Србија зборуваше Зоран Радовановиќ, епидемиолог.

Зоран Радовановиќ

– Ништо необично не се случи. Единственото нешто е што кога ќе погледнете, постојано сме напаѓани од различни вируси. Вирусите постојано се менуваат и тогаш треба да се чуваме, мораме да бидеме подготвени. А она што сега се дискутира е список составен од Светската здравствена организација уште во 2018 година. Како предупредување дека некој вирус, а тие наведоа осум вируси, односно група вируси, може да доведе до пандемија. И тоа не е ништо ново.

Забележа дека се зборува за опасност од пандемија на дебелина, но нема многу реакции за тоа:

Единственото нешто што е различно е тоа што се зборуваше за друга пандемија, пандемијата на дебелина. Но, на тоа нема поголеми реакции, а дебелината е сериозен проблем во светот. Бројот на дебели и екстремно дебели луѓе е тројно зголемен во последните 30 години .

Тој вели дека не е сериозно да се прогнозира пандемија предизвикана од вирус ако не знаеме за кој вирус се работи.

– Тоа можат да го направат само оние кои го вртат прстенот и ја погодуваат судбината или астролозите или така натаму. Сериозните научници не можат да кажат дека ќе дојде до пандемија на оваа и онаа болест.