СКАНДАЛ ВО ГЕРМАНИЈА: Поранешен фудбалер шпионирал за Русија, играл за повеќе тимови во Бундес лигата (ФОТО)

0

Играл за неколку тимови во Бундеслигата, вклучувајќи го и Хановер

Карстен Л. (Карстен) е уапсен во декември 2022 година во Германија под обвинение за предавство. Дејли Телеграф сега го објави неговиот идентитет.

Станува збор за Карстен Линке, поранешен фудбалер кој играше за неколку тимови во Бундеслигата, вклучувајќи го и Хановер, а подоцна беше тренер на јуниорска екипа во Велхајм, Баварија.

Во исто време, тој бил и таен агент кој работел за германската Федерална разузнавачка служба (БНД). Во текот на неделата, кога патувал за Берлин, на соседите им кажувал дека е војник и дека оди „на мисија“.

Во декември, патувањата на Линке нагло завршија кога тој беше уапсен од германската полиција. Тој беше обвинет за предавање на доверливи разузнавачки информации во Москва, вклучително и информации за Украина, објави Der Spiegel по апсењето на Линке.

Карстен Линке, наводно, бил унапреден непосредно пред неговото апсење, давајќи му дополнителен пристап до доверливи информации.

Според „Дејли Телеграф“, Линке доставил доверливи разузнавачки информации на неколку луѓе, меѓу кои и германскиот бизнисмен со руско потекло Артур Е. (Артур), кој пак ги пренел информациите на Федералната служба за безбедност на Руската Федерација (ФСБ).

Артур Е., кој има статус на крунски сведок во овој случај, сведочеше дека за неговите услуги бил платен. БНД истражува дали Карстен Линке дејствувал сам или успеал да изгради мрежа на доушници. Неговите познаници велат дека тој порано отсуствувал со месеци.