Словачка ќе поправа германски хаубици за Украина

0

Германија и Словачка се согласија да поправат оклопни возила од германско производство, вклучително и хаубици PzH 2000, за Украина.

Ова го соопшти вонреден и ополномоштен амбасадор на Германија во Украина, Анка Фелдхузен на својот брифинг.

„Овој процес на одржување, особено на Панцерхаубице, во Словачка траеше долго, но вчера конечно беше потпишан документ дека сега овие Панцерхаубици одат директно во Словачка, односно не толку далеку“, рече Фелдхузен .

Според амбасадорот, Германија отсекогаш инсистирала заедно со тенковите и другото оружје да не се врши само обука, туку да се обезбедат резервни делови и одржување.

Артилерски системи PzH 2000 українських військових на тягачах Oshkosh M1070.  Лутий 2023. Украина.  Фото: Петро Порошенко

Самоодна хаубица PzH 2000 на украинската војска на трактори Oshkosh M1070. февруари 2023 година, Украина. Фото кредити: Петро Порошенко

Милитарњи претходно објави дека центар за поправка на воена опрема за Украина започнал со работа во Словачка. Центарот работи во рамките на меѓувладиниот договор меѓу Германија и Словачка.

Германскиот производител на оружје Krauss-Maffei Wegmann е задолжен за организирање на базата за поправка.

Центарот ќе работи на обновување на опремата оштетена или истрошена за време на воените дејствија, како што се самоодните хаубици Panzerhaubitze 2000.

За нас ова е многу важен придонес за поддршка на вооружените сили на Украина. Можеме да помогнеме да се обезбеди континуирана оперативност на системите за оружје што ги пренесовме и користевме толку успешно“, рече Кристијан Фројдинг.

Центарот се наоѓа во близина на границата меѓу Словачка и Украина.

За време на интензивните непријателства, опремата, особено PzH 2000, брзо се истроши и бара висококвалитетна поправка. Блиската локација на центарот за поправка во голема мера ја поедноставува логистиката и го забрзува циклусот на испраќање скршени самоодни хаубици и враќање на поправените единици во сервис. Пред тоа, германските самоодни хаубици беа поправени во Литванија, со што опремата имаше долг пат низ неколку земји од ЕУ.