СНИМКА ОД ПЛАНИНАТА ПРЕДИЗВИКА НОВА ПАНИКА ВО ТУРЦИЈА: По земјотресот се појави чад, а потоа потече ЦРНА СУПСТАНЦА (ВИДЕО)

Како што продолжија последователните потреси по земјотресите со јачина од 7,7 и 7,6 степени во Кахраманмараш, Турција, каде беа погодени 13,5 милиони луѓе, сликите од планината Кахраманмараш Кушкајаш кружеа на социјалните мрежи и предизвикаа загриженост.

Соопштувајќи дека нема основа за паника, проф. д-р. Сулејман Пампал и проф. д-р. Осман Бекташ изјави за Milliet.com.tr што се крие зад овие слики.

По земјотресот, забележан е чад што се издига од планината Кушкајаси во округот Гоксун. Селаните изјавија дека по земјотресот на планината се појавил чад, а потоа истекла црна материја слична на течност.

На социјалните мрежи беа споделени моменти од видеото. По снимката која предизвика голема паника, во мислите се појави знак прашалник дали во регионот има некаква вулканска активност.

Давајќи изјава во директен пренос за наводите за „вулканска ерупција“, генералниот директор на АФАД за намалување на ризикот од земјотреси, проф. д-р. Орхан Татар рече: „Нашите набљудувања во Гексун се дека нема проток на лава, вулканска пепел, нафта или гас во регионот. Обвинувањата се лажни. Не постои ниту една карпеста група која би предизвикала вулканска ерупција“.

Татар ги продолжи своите објаснувања:

– Не е можно да има вулкан – е експлицитен тој.

Тој додаде дека во регионот имало два земјотреси со јачина од 7 степени и дека енергијата неизбежно излегла на површина. Проф. д-р. Бекташ рече: „Голем дел од енергијата на длабочина од 18 километри излегува на површината и го менува обликот на земјината кора, што ја нарекуваме површинска деформација и ја крши. Природно е енергијата од земјотресот да создава толку високи и ниски места во земјината кора. Ова прашање нема никаква врска со вулканот“, заклучи тој.