„СОНЧЕВА ОЛУЈА ЈА ЗАОБИКОЛИ СРБИЈА И ОДИ КОН ТУРЦИЈА“ Стеванчевиќ: За човечко око е невидливо, а ОВА Е ПОВРЗАНОСТА СО ЗЕМЈОТРЕСОТ (ВИДЕО)

0

Прашањето што се поставува деновиве и кое доста ја вознемири планетата е дали електроенергетските системи би можеле да бидат загрозени во следните неколку дена поради моќниот сончев одблесок што го снимија руските научници.

Дали стравот на планетата е оправдан со она што следува? Што се соларните бури и што ни носат?

За овие прашања водителката Оља Лазаревиќ утрово во утринската програма Редакција разговараше со пензионираниот инженер Милан Стеванчевиќ .

Стеванчевиќ кажа дали има причина да се плаши.

– Во минатиот век имавме изгорени сателити. Една од сончевите бури ги изгоре сите жичени телекомуникации, преку индукција. Меѓутоа, по 1980 година, на светската административна конференција, кога усвоивме регулатива дека секој сателит мора да има заштита од магнетни бури , тој проблем беше решен – започна тој.

Како што вели тој, краткиот бран е напуштен, а сончевите бури ја изгубиле важноста што некогаш ја имале.

– Сончевата бура нема ефект врз земјотресот . Тие се од електричниот тип, се јавуваат само во земјината атмосфера. За да се случи земјотрес во внатрешноста на земјата потребна е материјална енергија во форма на честичка од сончевиот ветер . Овие честички носат магнетизам и електрична енергија. Кога овие честички ќе навлезат во земјата, тие пловат во горната атмосфера во форма на река. Тоа е невидливо за човечкото око, но лесно е видливо за магнетните инструменти – рече тој и ја покажа електромагнетната карта.

Бура од Сонцето

– Имаме течна река која ја заобиколува Србија и оди кон Турција. Оваа река предизвика земјотреси. Конверзијата на енергијата од Сонцето ги предизвикала. Еден дел од магнетните бури се овие громови што можевме да ги слушнеме. Што е молња? Кога честичките на сончевиот ветар ќе удрат во облакот, тие отскокнуваат и прават гром, а точно знаеме по кој пат оди, според звукот тоа е манифестација на магнетна бура – рече тој и додаде:

Според мене теорологијата е геоцентрична и се заснова на субјективно толкување на поединци. Официјалните лица точно знаат кога доаѓа временскиот фронт и кога е веројатно да се појават молњи и грмежи. Веќе знаеме како да предвидиме молњи и громови.