Спасовски: Интензивна соработка со Министерството за внатрешни работи на Србија, размена на искуства

Топло добредојде во Белград од мојот српски колега Братислав Гашик, на чија покана денеска сум во работна посета на Министерството за внатрешни работи на Република Србија, со цел да одржам билатерална средба на која ќе разменат искуства. и размислувања за продлабочување на соработката, објавува на својот Фејсбук профил министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

На средбата беше истакнато дека градењето меѓусебна доверба и регионална соработка се главните елементи за стабилноста на нашите земји, но и на регионот воопшто.

„Што се однесува до билатералната стратешка и оперативна соработка меѓу двете министерства за внатрешни работи, можам да констатирам дека истата интензивно се реализира, како преку продуктивна договорна соработка, така и преку директни контакти на двете полициски служби, решавање заеднички случаи, патролирање мешани, спроведување гранични контроли и водење меѓусебна партнерска соработка и придонесување за одржување на безбедноста и стабилноста на двете земји и регионот“, напиша Спасовски.

Спасовски најави дека може само да пренесе проектни зборови за соработка со српските колеги, кои се присутни на нашата јужна граница во Заедничката операција за засилен надзор на јужната граница и кои со своето искуство, знаење и практики создадени на работа придонесуваат за развој на капацитетите на граничната полиција на Северна Македонија.