Според Брнабиќ главен предуслов за Брисел е воведување санкции за Русија, додека за Белград е формирањето ЗСО во Косово

Премиерката на Србија Ана Брнабиќ денеска оцени дека „услов на сите услови“ за влез на Србија во Европската Унија е воведувањето санкции против Русија. Таа додаде дека „услов на сите услови“ за Белград е формирањето на Заедница на српски општини во Косово.

– Ми се чини дека условот на сите услови е воведување санкции против Русија и дека без тоа ЕУ нема да отвора нови кластери и поглавја. Тука сме и за дијалог со Приштина, но Приштина не е, рече Брнабиќ во Лебане, на претставувањето на резултатите од првите 100 дена од работата на српската влада.

Таа потенцира дека „услов на сите услови“ за понатамошни разговори со претставниците на Приштина е формирањето на Заедницата на српските општини (ЗСО), во согласност со договорите постигнати на оваа тема пред десет години.

– Тоа е услов на сите услови за понатамошна дискусија. дефинирајте ги одговорностите, рече Брнабиќ во Либан, по презентирањето на резултатите од првите 100 дена работа на српската влада. ЗСО, и тоа не а не онаква каква што замислува некоја невладина организација од Србија, од Косово и Метохија или од странство, потенцира Брнабиќ, потенцирајќи дека е неопходна ЗСО во согласност со договорите кои јасно ги прецизираат и дефинираат одговорностите, рече Брнабиќ.

Таа потсети дека во април ќе се навршат 10 години од потпишувањето на Бриселскиот договор со кој беше предвидено формирање на ЗСО и додаде дека последните изјави на претставниците на Приштина само потврдуваат дека не сакаат да ја формираат таа заедница, ниту  да ги почитуваат договорените спогодби.

– А ако не ги почитувате потпишаните договори, тогаш колку вредат потписите на новите договори? И кој ќе ги спроведе?, праша таа.

Таа рече дека за напредокот на Србија говорат и последните два годишни извештаи за напредокот на Европската комисија.

– Направивме голем исчекор со усвојување на сет правосудни закони кои се усогласуваат со измените на Уставот, но ќе видиме дали ќе видиме конкретни резултати наместо само вербални пофалби, не верувам, рече Брнабиќ.

Прашана за плановите во рамките на иницијативата Отворен Балкан, српската премиерка рече дека во текот на годината очекува голем напредок во имплементацијата на договорот за соработка меѓу Србија, Северна Македонија и Албанија.

– Особено е важно да започнеме со издавање на Open Balkan ID броеви за граѓаните од сите три земји за да можат со овие картички да патуваат, да работат, да студираат, да се лекуваат и да престојуваат во секоја од тие три земји како да се нивни граѓани, рече Брнабиќ.

Таа оцени дека симболично е особено важно граничните премини да имаат отворени ленти наменети само за граѓаните, автомобилите и камионите од тие три земји.
Апсолутно повеќе нема да има чекање. Овде граѓаните ќе ги видат сите придобивки од иницијативата, рече Брнабиќ.