Србија незадоволна од визната либерализација на Косово

0

Договорот за визна либерализација на Европската унија и Косово, одобрен во вторник од Европскиот парламент, не беше поздравен од сите луѓе.

И покрај тоа што претседателката на Европскиот парламент Роберта Мецола изјави дека не добила никаков предлог за отфрлање на ставот на Советот и никаков амандман, претседателката на Комисијата за европски интеграции на Парламентот на Србија, Елвира Ковач. , рече дека Косово се наградува додека Европската унија ја казнува Србија во однос на тековниот дијалог меѓу двете земји, олеснет од ЕУ.

„Едната страна добива награда, додека другата чека две години за да отвори кластер“, истакна таа.

Министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ, изјави дека Србија не е против визната либерализација за Косово; сепак, министерот го сметал периодот кога е донесена одлуката за несоодветен, пренесува SchengenVisaInfo.com .

Слично како и Ковач, и министерот за надворешни работи на Србија одлуката во овој период ја смета за награда.

И покрај тоа што Дачиќ рече дека Србија не е против визната либерализација, тој смета дека „Косово не исполнува никакви услови за визна либерализација“.

На Косово се прослави многу бараната одлука. И косовската претседателка Вјоса Османи, поздравувајќи ја одлуката на Европскиот парламент, им оддаде признание на граѓаните на Косово за ова прашање.

„Денешната конечна одлука за либерализација на визите за граѓаните на Косово е победа, не само за нашата земја, туку и за самата демократија и единството во Европа. Оваа одлука е заслуга на народот на Косово, неспоредливата решителност покажана низ годините и покрај различните одложувања и неправди“, рече Османи.

Договорот значи дека граѓаните на Косово конечно ќе имаат право да влезат во земјите на Европската унија без да се бара прво да аплицираат за виза, почнувајќи од следната година.

Визната либерализација за Косово започна уште во 2012 година, а иако Европската комисија во 2016 година изјави дека земјата ги исполнува сите потребни услови, процесот го прекина Советот.

Како резултат на доцнењето на визната либерализација за Косово, имателите на пасош на оваа земја имаат право да патуваат без визи само во 15 земји.

Освен што ќе го олесни процесот на патување за имателите на косовски пасош, визната либерализација ќе ја зголеми и за четири пати јачината на пасошот на оваа земја.

Косовскиот пасош е рангиран на 196-та позиција во Пасошкиот индекс на VisaGuide.World, во кој се рангирани пасошите на 199 земји, земајќи ја предвид моќта на нивните пасоши.

Основачот на SchengenVisaInfo.com, Бесарт Бајрами, претходно изјави дека во случај на визна либерализација, Косово од 195. позиција ќе се пресели на 102. со скок од 93 позиции.

Сепак, Бајрами нагласи дека и покрај тоа што ќе има значителен напредок во овој Индекс на пасоши, пасошот на Косово ќе остане на дното на листата во споредба со пасошите на другите земји од Западен Балкан.

Според Бајрами, причината поради која Косово останува на дното на листата е фактот што голем број земји се уште не ја признаваат Република Косово како независна држава.