„Србија сака Балканците сами да одлучуваат за својата судбиба“ Вучиќ за надворешните притисоци врз балканските земји

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, говореше на отворањето на Вториот меѓународен саем за вино „Wine Vision by Open Balkan“, каде се осврна на надворешните притисоци што се вршат врз Србија и Балканот.

– Лидерите секогаш можат да кажат што сакаат. Има безброј притисоци однадвор, од оние кои сакаат да владеат со Балканот . Горд сум што Србија секогаш ќе го кажува тоа – Србија сака балканските народи сами да управуваат со својата судбина, дека тие имаат рака на воланот, а не некој друг. Што и да одлучат другите, тоа е историска идеја која никој никогаш нема да може да ја уништи и порази – на крајот таа идеја ќе победи. Дали ќе биде следната година, за две, пет, 30… Не е важно – тоа што го направивме ќе биде запишано во историјата . Кога ќе ти објаснат дека не треба да го правиш тоа, не разбираат колку го навредуваат слободарскиот дух на сите народи на Балканот, кои само сакаат да бидат свои и ништо повеќе. И дека некој друг не одлучува за нив што е добро, а што не е добро што не треба да правите – рече српскиот претседател и посочи дека тоа се сите оние што – ни носат планови што треба да ги прифатиме, бидејќи не сме добри

– Тие мислат дека се богови – дека треба да слушаме што велат договорите . Сè што им одговара не ни одговара, како што вели старата латинска поговорка, – рече Вучиќ. 

Како што вели тој, луѓето во Србија го ценат слободарскиот дух и духот на слободата повеќе од било што друго. Ја сакаат слободата повеќе од сè. 

– Се осмелив да го претставувам народот на Србија на овој начин за да одговорам на сите други кои би сакале да управуваат со судбината на Србија – заклучи Вучиќ.