СРЕДБА СО ФРАНЦУСКИ КОЛЕГА – АКО РУСКИ ТЕНКОВИ ВЛЕЗАТ ВО КИЕВ, ТОА ЌЕ БИДЕ ТРЕТА СВЕТСКА ВОЈНА! Министерот за одбрана на Италија, Корсето: Не дозволувајте, тоа е единствениот спас!

0

Италијанскиот министер за одбрана Гидо Корсето разговараше со францускиот министер Себастијан Лекорун за ситуацијата во Украина, а посебно внимание беше посветено на испораката на оружје.

По средбата, француското и италијанското министерство за одбрана појаснија дека средбата траела околу еден час и дека била дефинирана како пријателска и профитабилна.

„Важно е армиите на Италија и Франција да соработуваат при планирањето каква ќе биде нашата сигурна иднина. Адресиравме голем број прашања почнувајќи од источниот фронт и она што се случува во Украина. Се договоривме дека војната што ја започна Русија е најсериозната закана за мирот и стабилноста на Европа од крајот на Втората светска војна“, рече италијанскиот министер.

Корсето во разговор за медиумите се осврна и на можноста за нова руска офанзива.

„Третата светска војна би можела да започне во моментот кога руските тенкови ќе стигнат до Киев, а со тоа и до границите на Европа. Не дозволувајќи им да стигнат таму е единствениот начин да се спречи“, рече министерот.

Покрај ситуацијата во Украина, министрите разговарале и за проблемите во Медитеранот.

„Ја потврдивме нашата подготвеност да ја унапредиме нашата агенда за воена помош за Украина, но и да го заштитиме Медитеранот од нови закани и да го проучуваме подобрувањето на заедничките производствени капацитети во однос на одбраната“, заклучи тој.