СРПСКАТА ПОЛИЦИЈА ПОЧНА ДА АПСИ СЕ “ПО СПИСОК”: Три недели зголемен ризик од можна имитација на злосторствата (ФОТО)

0

По ваквите трагични настани – бесмислени и ужасни масовни убиства на млади луѓе – состојбата на шок е природна реакција, а барањето на виновникот насекаде и во секого е составен дел на таа држава.

Долго време, филмот ќе се навраќа наназад во залудна надеж дека е можно да се најде одреден момент кога сè тргна наопаку и кога, ако имаше мудрост и среќа, несреќата можеше да се избегне. Ќе бидеме, за жал, сведоци и на обиди за искористување на минатонеделните трагедии за добивање политички поени и промена на (засега слабиот) рејтинг на нивните партии… но, секако, ќе се прават и сериозни анализи врз основа на кои мерки ќе бидат однесени на слични настани никогаш повеќе, пишуваат српските медиуми.

Има голема работа пред државните служби, социјалните институции, и пред сите медиуми.

Во таква ситуација се поставува прашањето, дали треба да ги пофалиме оние кои штотуку си ја завршија работата како што треба претходните денови?

Сметаме дека треба. И затоа следните редови им ги посветуваме на полицајците, пишуваат тие.

Во несреќата во ОУ „Владислав Рибникар“ нивното професионално однесување веднаш по пукањето придонесе да се избегне паника и колку што е можно повеќе да се всади сигурност кај трауматизираните деца.

Што се однесува до масовните убиства во околината на Младеновац, нивната акција – масовна по бројот на учесници и обемна во однос на областа каде што била извршена потрагата – обезбедила дека убиецот по првиот излив на лудило, зад себе не остави нови жртви, а тоа што поскоро беше уапсен – повторно без смртни или повредени меѓу жителите на селото каде што се криеше и меѓу органите на редот. Токму тоа – захтевниот терен кој убиецот многу добро го познавал, ноќта и императивот да нема повеќе мртви – го определиле времетраењето на акцијата и бројот на нејзините учесници. Само апсолутни неуки или злонамерни политичари тврдат дека тоа можело да се направи побрзо и со помалку луѓе!

Она што се случи по две трагедии во кои животот го загубија седумнаесет лица, главно деца и млади, не ги изненади експертите. Практиката од целиот свет покажува, наведуваат, дека по случаите на масовни пукања доаѓа период, приближно три недели, кога постои зголемен ризик да се имитира она што се случило.

Јавноста со вознемиреност и жестока осуда дозна дека има поединци, и тинејџери и возрасни, кои се заканувале дека „ќе го направат истото“. Сите биле пронајдени и навремено приведени во полиција. Во некои други околности, можеби апсењето малолетник за објавување на „Тик-Ток“ или „Твитер“ може да изгледа како претерана реакција, но во Србија денес и овде, според проценката на експертите, тоа е неопходна мерка. Ваквата акција на полицијата не само што спречува евентуално ново кривично дело, туку и ги прави граѓаните да се чувствуваат побезбедни.

А тоа, во време кога тагата и вознемиреноста се зборовите кои најблиску ја опишуваат психичката состојба на секој граѓанин на Србија, воопшто не е малку, пишуваат рпските медиуми.