СТОЛТЕНБЕРГ ПРЕДУПРЕДУВА – Шефот на НАТО алармираше: „Сегашното снабдување со муниција за Украина не е одржливо, тие трошат многу повеќе отколку што испраќаме ние“

0

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, призна дека постојното западно снабдување со муниција не е одржливо на сегашното ниво бидејќи потрошувачката е многу поголема. Тој верува дека конфликтот сега станува борба за логистика, така што сојузниците на Украина мора да го зголемат производството.

„Единствениот начин да ја одржиме нашата поддршка за Украина е да го направиме она што сакавме да го направиме сега, а тоа е да се вклучиме во одбранбената индустрија за да се осигуриме дека сојузниците потпишуваат долгорочни договори“, додаде тој.

Повтори дека НАТО ќе стои покрај Украина сè додека е потребно.

„Не можеме да дозволиме Путин да победи во Украина – тоа ќе биде трагедија за Украинците, но ќе биде опасно за нас“, продолжи тој.

Се осврна и на прашањето дали на Украина ќе ѝ биде дозволено да се приклучи на одбранбената воена алијанса.

„Позицијата на НАТО е непроменета. Украина ќе стане членка на НАТО, но сега главниот фокус е да се осигури дека Украина може да преовладува како суверена, независна нација во Европа“, заклучи тој.