Страв од вулканска ерупција на Исланд: Жителите со месеци не можат да се вратат во своите домови

0

Меѓу жителите на југозападниот дел на Исланд се уште постои страв од ерупција на вулканот под полуостровот Рејкјанес.

Властите за цивилна заштита рекоа дека дури и да нема ерупција, веројатно ќе поминат месеци пред жителите евакуирани од опасната зона да се вратат дома.

Рибарскиот град Гриндавик пред седум дена беше евакуиран поради серија земјотреси кои предизвикаа движење на лава.

Исландската метеоролошка служба соопшти дека постои значителна веројатност за ерупција северно од Гриндавик во близина на планината Хагафел.

На луѓето во Гриндавик им е дозволено да се вратат дома неколку минути, доволно долго за да понесат со себе скапоцености и домашни миленици.

Вулканскиот систем на полуостровот Рејкјанес еруптирал три пати од 2021 година, откако бил во мирување 800 години.

Претходните ерупции се случија во оддалечените долини без да предизвикаат штета.