СТРАШЕН СЛУЧАЈ – Жив човек изеден од бубачки: “Вакво нешто немам видено во моите 20 години кариера…“ (фото)

0

Адвокатот на семејството на мажот кој починал во затворска ќелија во Атланта, САД, тврди дека човекот бил изеден од инсекти и бубачки, објави BBC News.

Лашаун Томпсон бил осуден за прекршок и сместен во психијатриското одделение на затворот во округот Фултон, откако властите го прогласиле за ментално болен.

Според извештајот на медицинскиот преглед на округот Фултон, тој бил пронајден во несвест во неговата затворска ќелија три месеци по неговото апсење.

По неуспешните обиди за реанимација на локалната полиција и медицинскиот персонал, била констатирана смрт на човекот.

Адвокатот на семејството, Мајкл Д. Харпер, објави фотографии на кои се гледа дека телото на Лашаун Томпсон е „исполнето“ со каснувања од инсекти.

Адвокатот побарал кривична истрага и за медиумите соопштил дека се води судска постапка за случајот.

Господинот Томпсон беше пронајден мртов во гнасна затворска ќелија, откако жив го изедоа инсекти и бубачки“, изјавил адвокатот и додал дека никој не заслужува таков третман.

Тој тврди дека затворските досиеја покажуваат дека службениците во притворот и медицинскиот персонал забележале дека здравјето на Лашаун Томпсон се влошува, но не направиле ништо за да му помогнат.

Во извештајот на доторот се наведува дека во неговата ќелија во психијатриското одделение имало голема наезда од кревети, но истовремено се наведува дека на телото на човекот нема јасни знаци на траума.

Причината за смртта исто така била наведена како „неодредена“. Фотографиите што ги објавил адвокатот го покажуваат лицето и телото на човекот покриени со бубачки, како и крајно нехигиенските услови во неговата ќелија.

Затворската ќелија на Лашон Томпсон

Мајкл Потер, ентомолог од Универзитетот во Кентаки, кој е специјализиран за бубачки, кажал дека условите во затворот што се гледаат на фотографиите се ужасни и не човечки.

Повеќе од 20 години се занимавам со бубачки, никогаш не сум видел ништо на ова ниво“, тврди тој.

Во неговото професионално искуство, каснувањата од инсекти обично не се фатални, но во ретки случаи, продолжената изложеност на масовна наезда од бубачки може да предизвика тешка анемија, која може да биде фатална ако не се лекува.

Бубачките се хранат со крв, а многу голем број на бубачки се хранат со многу големи количества крв“, објаснува тој.

Во други екстремни случаи, жртвите може да доживеат алергиска реакција и да доживеат анафилактичен шок, кој исто така може да биде фатален“, додава ентомолог.

Не е тајна дека дотраените и брзо влошените услови на сегашниот објект го отежнуваат неверојатно постигнувањето на целта да се обезбеди чиста, добро одржувана и здрава животна средина за сите затвореници и персонал“, соопштила Канцеларијата на шерифот на округот Фултон.

Канцеларијата што го води затворот најавила целосна истрага за околностите на смртта на човекот.

Дополнително, во соопштението се наведува дека веднаш се инвестирани 500.000 американски долари за справување со наездата на бубачки, вошките и другите инсекти во затворот во округот Фултон.

Затворот, исто така, ги ажурирал протоколите за безбедносна патрола за да започне со решавање на санитарните услови.

Истрагата што е во тек ги испитува деталите за укажаната медицинска помош и на крајот ќе се утврди дали во овој случај е наложена кривична пријава“, велат оттаму.

Канцеларијата на шерифот, исто така, го повтори повикот за изградба на нов и поголем затвор за да се обезбеди елитно ниво на грижа, услуги за ментално здравје, безбедност и чистота.

Комесарите ја проучуваат изводливоста на плановите за нов затвор во округот Фултон, кој има долга репутација за пренатрупаност, недоволно финансирање и нехигиенски услови.