ТАЕН ТЕСТ ЗА ЛИЧНОСТ НА ИНТЕРВЈУ ЗА РАБОТА: Понудете им кафе на кандидатите, а доколку го направат ова не се примени

„Тестот за шолја за кафе“ на еден директор за кандидатите за работа предизвика дебата на интернет бидејќи неговиот до неодамна таен метод на оценување го привлече вниманието на корисниците на социјалните мрежи.

Трент Ин од Мелбурн, го откри својот таен тест за личност кога се појави на популарен деловен подкаст.

Во 16-минутната епизода на подкаст на „Трикови за интервју за работа“ , Ин објасни дека ги зема интервјуерите за работа во канцелариската кујна и им нуди шолја кафе или друг пијалок пред да продолжи со прашањата.

Кандидатите кои не се нудат да ги вратат своите празни чаши во кујната на крајот од интервјуто, веројатно нема да добијат понуда за работа од него.

Можете да развиете вештини, можете да стекнете знаење и искуство, но на крајот се се сведува на ставот, а ставот за кој многу зборуваме е концептот „измијте ја шолјата за кафе“ – рече тој при своето појавување на подкаст, пишува FOX Business.

Ин објасни дека мисли дека тестот ги елиминира кандидатите за работа кои не би одговарале на културата на работното место. Тој исто така рече дека повеќето луѓе го поминуваат тестот по интервјуто.

Корисниците на социјалните мрежи кои го открија подкастот на Ино дебатираа дали тестот за шолја кафе е правична метрика за проценка на соодветноста на кандидатот за работа.

Онлајн дискусиите главно се одвиваа на TikTok, Facebook и Reddit – и се чини дека повеќето луѓе мислат дека тестот за шолја кафе не е сигурна алатка за проверка.

– Чудно е да си ја миеш чашата на интервју кога си гостин таму. Може само да прашам што сакаат да правам со чашата. Ако сè уште сме во кујната, да, но ако сме во конференциската сала и јас заминам, нема повеќе да шетам низ канцеларијата. Сеуште не работам таму – објасни друг корисник.

– Искрено, не би земал ни чаша – напишал друг корисник.

– Ја разбирам идејата зад тоа, бидејќи мразам луѓето да не се чистат по себе, но тоа не е фер или точен начин на тестирање – рекол друг корисник.

– Што ако одбиете кафе – прашал корисник на Фејсбук.

– Не сум сигурен дали би го положил овој тест за интервју за работа. Главно затоа што мислам дека би бил нервозен за време на интервјуто и би заборавил да ја измијам шолјата за кафе на крајот од интервјуто за работа – напишал некој.

– Се прашувам дали сакам да работам за некој кој е манипулативен и не ги соопштува добро своите очекувања. Ако е таков за време на интервју, каков е како шеф? – праша еден корисник.