ТАКТИКА НА АЈНШТАЈН ЗА РЕШАВАЊЕ ТЕШКИ ПРОБЛЕМИ: Пред да си ја „скршите главата“ – прво мора да направите една работа

Имате проблем? Применете го принципот на Ајнштајн – или стратегија за решавање проблеми инспирирана од најпаметниот човек што чекорел по Земјата.

Животот на секој од нас е полн со препреки, проблеми кои треба да не зајакнат, а не да нè обезглават. Наместо да паднете во депресија, треба да извлечете поука од секој предизвик што ќе ви биде од корист подоцна во животот. Работите звучат убаво во теорија, но се случуваат поинаку кога ќе се соочите со оние проблеми кои интензивно ве мелат. Што можете да направите во такви моменти за да го најдете најдоброто решение? Инспирирајте се од тактиката на Алберт Ајнштајн, човекот кој ја знаеше и формулата за среќа. Врз основа на принципот на Ајнштајн, еве кои чекори треба да ги следите секогаш кога ќе имате тежок проблем.

Имате проблем? Примени го принципот на Ајнштајн!

Познатиот научник Алберт Ајнштајн сè уште се смета за еден од најинтелигентните луѓе кои некогаш живееле на Земјата. Следете го како духовен ментор кога имате тешкотии во животот и ќе можете успешно да ги надминете. На пример, тој рече: „Ако имав еден час да решам проблем, би потрошил 55 минути размислувајќи за проблемот и 5 минути наоѓајќи решение. Неговата теорија е донекаде слична на фразата „Размисли двапати пред да донесеш одлука“. ” Во основа, пред да станете нетрпеливи и да ја „скршите главата“, прво треба да разберете со што си имате работа.

Стратегии за решавање проблеми инспирирани од Ајнштајн

Редефинирајте го проблемот

Изборот на вистинските зборови игра важна улога во решавањето на секој ќорсокак. На пример, ако потребата да завршите некоја активност за половина час ја замените со изнаоѓање решенија кои ќе ви ја олеснат работата, ќе станете многу попродуктивни. Како гледате на одреден проблем е многу важно. Ако на почетокот го ставите на невозможната полица, дефинитивно ќе ви биде тешко да стигнете до него.

Погледнете го проблемот од сите агли

Не гледајте на проблемот со кој се соочувате само од напред, туку обидете се да ги гледате работите од повеќе агли. Се разбира, не е препорачливо да се изгубите во деталите, но не е добро ниту да се заглавите на една точка. Обидете се малку да се одвоите и да гледате на работите поинаку од оние околу вас.
Поделете го проблемот на неколку делови

Кога се соочувате со голем предизвик, разделете го на неколку делови и обидете се да ги решите еден по еден. Не само што полесно ќе ја разберете ситуацијата во која се наоѓате, туку и подобро ќе видите можно решение.

Размислете за повеќе перспективи

Пред да донесете одлука, размислете за сите страни каде што може да се развие вашиот проблем. Замислете како би можела да се развие ситуацијата и што би предизвикала таа. На овој начин, како што пристапувате кон решавање на проблемите, ќе создадете повеќе можности во вашиот ум.

Создадете мотивациски контекст

Не користете негативни конструкции кога размислувате за некој проблем, туку обидете се да размислувате позитивно, дури и ако ви изгледа тешко. Друга работа што треба да се земе предвид: врамете го проблемот како прашање.

Сфатете го проблемот како предизвик

Наместо да мислите дека овој проблем ви го врти животот наопаку, гледајте на него со ентузијазам. Претворете го во предизвик и ќе ви стане фасцинантен факт.

Свртете го проблемот

Размислете за најлошото што може да се случи во овој случај. Откако ќе разберете кој неуспех може да ве доведе до таа ситуација, мора да направите се што е во ваша моќ да не ги преземете чекорите што ве водат до тоа.

Истражете ги причините за проблемот

Запомнете ги причините што го предизвикаа проблемот. Не го прескокнувајте тој чекор, особено ако вашата ситуација е комплицирана. Така ќе ви биде многу полесно да најдете добро решение. Кога ќе посветите повеќе внимание на самиот проблем отколку на решението, ќе сфатите дека напорите што сте ги вложиле навистина вредат.

Што мислите за тактиката на Ајнштајн? Дали мислите дека може да ви биде од корист?