“ТАТКО МИ БЕШЕ ХОМОСЕКСУАЛЕЦ, А ЕВЕ КАКО ДОЗНАВ ЗА ТОА”: Роберт Де Ниро си ја отвори душата за семејниот проблем што го мачеше (ФОТО)

0

Постариот Де Ниро бил познат уметник, кој во текот на животот ја криел својата хомосексуалност. Се чувствуваше виновен што е геј.

Холивудската легенда Роберт де Ниро, познат по своите легендарни улоги во филмовите како “Таксист”, “Лов на елени”, “Кум II” неодамна отвори за еден личен аспект од неговиот живот што го држеше под тајност со децении – односот со неговиот татко Роберт Де Ниро Сениор.

Постариот Де Ниро бил познат уметник, кој во текот на животот ја криел својата хомосексуалност. Се чувствуваше виновен што е геј, пишува Брајтсајд.

Роберт Де Ниро Сениор беше познат сликар и трговец со уметнички дела, со кариера долга неколку децении. Тој беше познат по храбрата употреба на бојата во неговите слики, кои често вклучуваа елементи на апстракција и експресионизам. Но, додека постигнуваше успех во уметноста, тој се бореше да ги усогласи своите уметнички страсти со неговиот личен живот, особено неговата сексуалност.

Таткото на еден од најомилените актери на планетата бил хомосексуалец и за тоа не се разговарало отворено, па затоа морал да го крие поголемиот дел од својот живот.

Во својата книга Things I Wish I Knew: Reflections on Life, Роберт Де Ниро постариот напишал за вината што ја чувствувал за неговата сексуалност, која му го уништувала животот. Тој се бореше да се помири со своите чувства и во својот дневник го опиша стравот и непријатноста што го придружуваа, како и желбата за прифаќање.

Неговиот син не бил свесен за борбата на неговиот татко. Роберт Де Ниро Јуниор, сепак, денес отворено зборува за тоа дека има татко хомосексуалец и истакнува:

“Посакувам да разговаравме за тоа многу повеќе”

Актерот имал сложени односи со својот татко. Тој се раздели од својата сопруга, мајката на Роберт Де Ниро Јуниор, кога актерот имаше само две години, но парот официјално се разведе дури една деценија подоцна, кога Де Ниро Џуниор имаше 12 години. И покрај разделбата на неговите родители, тој го сметаше својот татко за добар татко и го опиша како полн со љубов и посветен татко кој секогаш бил присутен во неговиот живот.

Сепак, растејќи, тој не ги разбираше борбите на неговиот татко со неговата сексуалност. Дури подоцна во животот, како млад возрасен, мајка му го навести тоа, иако на нејасен и двосмислен начин. Откритието го збунило, бидејќи тоа не била тема за која отворено се разговарало во неговото семејство.

Недостигот од отворена комуникација и разбирање многу му тежеше, па неодамна во едно интервју изјави:

“Посакувам да разговаравме за тоа многу повеќе. Мајка ми воопшто не сакаше да зборува за тие работи, а тебе не ти е гајле кога имаш одредена возраст”.

Роберт де Ниро постариот почина во 1993 година, оставајќи драгоцено наследство во форма на четири книги исполнети со неговите размислувања и внатрешни мисли.

“Полн сум со страв… од непријатноста предизвикана од сопствените мисли, чувства, сензации. Има толку многу што изоставив од овој дневник… Моето стенкање, лелекање, самосожалување и жалење се многу поголеми отколку што наведов овде”.

Де Ниро сега признава дека внимателно ги испитал личните размислувања на неговиот татко, читајќи извадоци од неговиот дневник. Тие обезбедуваат длабински поглед на внатрешните борби на неговиот татко, особено во однос на прифаќањето на неговата сексуалност.

Де Ниро вели дека конечно го разбрал својот татко и предизвиците со кои се соочувал.

“Сега разбирам дека му беше тешко. Поради ова, тој беше во конфликт со самиот себе”.

Тој прави се што е во негова моќ за да го почитува наследството на неговиот татко и е отворен да има татко хомосексуалец. Тој се грижи за уметничкото студио на татко му – изгледа како штотуку да го оставил, исполнето со полуготови платна и четки натопени во боја. Тој, исто така, продуцираше документарен филм на HBO во чест на животот и работата на неговиот татко.

Приказната на Роберт Де Ниро е потсетник дека дури и најуспешните поединци имаат свои демони за борба. Исто така, служи како повик за акција за да имаме отворена и искрена комуникација со нашите најблиски и да го цениме и зачуваме наследството на оние кои дојдоа пред нас.

“Сакам децата, а и моите деца, да застанат, да одвојат момент и да сфатат дека понекогаш треба да ги правите работите сега наместо подоцна, бидејќи подоцна, можеби 20 години од сега – ќе биде предоцна”, изјави славниот актер.