Тајната служба која точно го предвидела почетокот на војната: “Путин игра на една карта во Украина”

„Русија стана Советски Сојуз 2.0. Режимот на Путин денес е и најсилниот и најслабиот досега“

„И покрај неуспесите и ризиците, целта на Владимир Путин во Украина не е променета на почетокот на 2023 година. Досега, сè уште има доволно гориво за одржување на воената машина – Русија наскоро нема да остане без топовско месо, оружје од советската ера или империјализам предизвикан од пропаганда“. Ова е еден од низата заклучоци на естонската тајна служба кога станува збор за руската агресија врз Украина.

Погледот од Талин заслужува внимание бидејќи е земја која има искуство со руски шпиони и руска политика. Кога Естонија во 2007 година одлучи да ги урне спомениците на советските ослободители, кои не ги сметаат за такви затоа што против волјата на мнозинството беа одвлечени во Советскиот Сојуз, земјата беше под еднодневен моќен сајбер напад од Русија. Токму поради оваа причина НАТО го постави Центарот за извонредност за кибер-одбрана во таа балтичка земја.

На почетокот на извештајот, естонските разузнавачи се пофалија дека минатата година точно предвиделе кога Путин ќе започне агресија.

Во Талин сметаат дека е малку веројатно дека може да се подобри квалитетот на руските воени способности и наведуваат дека „Путин игра за времето, верувајќи дека Украина и Западот ќе се заморат и истрошат пред Русија“. Путин смета дека со „бомбардирање“ може да ја доведе Украина на преговарачка маса. Токму затоа е важно да се продолжи со секаков вид помош за Украина, бидејќи секое намалување во овој поглед би било силен поттик за Русија.

Интересен и поучен е естонскиот увид во внатрешната состојба на земјата агресор. „Русија стана Советски Сојуз 2, црпејќи инспирација од сталинистичката репресија, пароли на Хрушчов и стагнацијата на Брежњев. Парадоксално, режимот на Путин во денешна Русија е истовремено најсилниот и најслабиот досега. Но, се чини дека нов Горбачов, да не зборуваме за Елцин, не е на хоризонтот. Демократскиот свет не треба да има илузии дека постпутинска Русија наскоро ќе ги прифати демократските вредности“. Кремљ ќе остане Кремљ, а мнозинството од Русија ќе ги поддржи империјалистичките политики и западната јавност треба да биде свесна за тоа.

Естонскaта тајна служба наведува дека Русија користи сајбер средства за поддршка на агресијата против Украина, директните напади против Украина и земјите кои ја поддржуваат. Оценката е дека руските „активности во сајбер-просторот не ги дадоа резултатите на кои се надеваше Москва, но треба да остане будна“.

Следниот заклучок е исто така индикативен: „Воениот кредибилитет на Русија на поранешните советски територии ослабе бидејќи Москва не ги обезбеди безбедносните гаранции ветени во рамките на ОДКБ (руска одбранбена алијанса која требаше да биде контрапункт на НАТО; нејзините членки се Ерменија, Казахстан, Белорусија, Киргистан и Таџикистан) и нејзините вооружени сили беа неуспешни во Украина“.

Талин нагласува дека руската империјална политика нашла поддршка во Африка, каде што министерот за надворешни работи Сергеј Лавров ја посети деновиве по втор пат во неколку месеци, со цел Русија да се проектира како геополитички активна голема сила. Африканската стратегија на Кремљ:

„Русија се гледа себеси како давател на безбедносни услуги со најголем потенцијал во Африка и се фокусира на политички нестабилните земји кои и даваат можност да профитира од користењето на локалните природни ресурси. Посебно им се допаѓаат рудниците за злато кои ги контролираат платениците на групата Вагнер.

Балтичките земји треба да бидат безбедни, според естонското разузнавање. „Воен напад врз Естонија е малку веројатен во 2023 година, бидејќи руските воени капацитети се ангажирани во Украина. Сепак, на среден и долг рок, руската воинственост и надворешнополитичките амбиции значително ги зголемија безбедносните ризици за Естонија“.

Погледот допира на исток од Евроазија, така што согласно Стратегискиот концепт што НАТО го прифати во јуни минатата година, а врз основа на искуствата од учеството во платформата „16+1“ (земјите од Централна и Источна Европа и народните Република Кина), Талин заклучи дека „Русија продолжува да игра значајна улога во глобалните амбиции на Кина, па затоа е прерано да се види воздржаната поддршка на (кинескиот претседател) Кси Џинпинг за војната на Путин како знак на дистанцирање од Русија“.