ТЕКОТ НА КОНТРАОФАНЗИВАТА – Украинските војници го подигнаа знамето на таблата на влезот во областа Бахмут

0

Ситуацијата на украинското бојно поле повторно ескалира во областа Бахмут, а двете страни се обидуваат да преземат иницијатива, изјави заменик-министерката за одбрана на Украина, Хана Малиар.

Украинските сили напредуваат на јужното крило на градот, во близина на градот Клишчиивка, рече Малиар.

„Сепак, ситуацијата се менува многу брзо. Контролата врз истите позиции може да се изгуби и да се врати два пати на ден“, додаде таа.

Според Малиар, руските сили брзо реагираат на акциите на Украина, распоредувајќи „три линии на одбрана во заканувачки насоки“.

Украинските трупи почнаа офанзивни операции во насока на Бахмут околу 24 јуни, постепено напредувајќи на јужното и северното крило.

Како што претходно рече Малиар, Бахмут има развиен систем на инженерски утврдувања и упоришта, но моментално е окупиран од руската армија, што го отежнува ослободувањето на градот.

Според Институтот за проучување на војната, офанзивните операции на Украина во близина на Бахмут може да ја притиснат Русија да донесе тешка одлука за прераспоредување на своите сили од други украински територии.

Како што може да се види на видео споделено на социјалните мрежи од украински војници, украинското знаме е подигнато на знак кој означува еден од влезовите на градот.