Тензично во Парламентот на Албанија, пратениците од опозицијата свират и го блокираат зборот

0

Денешната седница на Парламентот на Албанија започна со тензија откако пратениците на Демократската партија присутни на пленарната седница реагираа против одлуката за исклучување на 12 пратеници од опозицијата.

На седницата демократските пратеници протестираа со свирежи и блокирање на говорницата. Во меѓувреме, вработените во гардата се ставени во ред за да се избегнат судири.

Во меѓувреме, шефот на пратеничката група на Демократската партија, Енкелејд Алибеај, ја повика потпретседателката на Собранието, Ермонела Фелај, да ја спроведе регулативата и, според него, да ги стави на дневен ред барањата-одговорите побарани со премиерот. Министерот Еди Рама, предлогот со расправа и прашањето за Истражната комисија.

„Тука не можете да проповедате. Почнавте со лажење. Конференцијата на претседатели не се договори! Имаше барање за прашања и одговори, имаше барање за предлог со расправа, а за истражна комисија кажавте ќе им се придружиме“, рече Алибеај.

„Ок, но ако се здружат ќе треба да се испитаат денеска, бидејќи интерпелацијата се испитува на првата наредна седница. Имате обврска да го ставите на дневен ред. Не го провоцирајте Парламентот. Нека дојде Рама да даде појаснувања. Мора да го направите ова. Не продолжувајте со други мерки, да го исклучите остатокот од Собранието“, рече тој.

По говорот на Алибеај, пратениците од опозицијата продолжија да свират, а за збор зеде шефот на пратеничката група на СП, Таулант Бала.