ТЕСЛА ВЕРУВАЛ ДЕКА ПОД ОВОЈ УСЛОВ СЕКОЈ ЧОВЕК ЌЕ ПРОПАДНЕ: Се придржувал до 9 мудрости кои само ДЛАБОКОУМНИТЕ ги разбираат

0

Познатиот Никола Тесла се придржувал до 9 мудрости кои го менуваат животот од корен и не тераат да гледаме на светот со други очи.

Го нарекуваа сонувач, ги исмеваа неговите идеи, но времето стави сè на свое место. Никола Тесла беше неверојатно талентиран. До своите откритија дошол лесно, како на шега. Рече дека техничките решенија му дошле сами на ум, додека светот и луѓето ги гледал со сосема други очи.

Освен што бил пронаоѓач, бил и визионер, а неговата визија за смртта се раскажува и денес – верувал дека смртта не постои! Додека некои несомнено се согласуваат со неговите тврдења, други им замеруваат.

Сепак, неговите мисли и мудрост што ги остави зад себе, секој човек треба да ги знае!

  1. Нашите доблести и нашите неуспеси се неразделни, како силата и материјата. Кога ќе се разделат, го нема веќе човекот.
  2. Иднината нека ја каже вистината, судете го секој човек според неговата работа и заслуги. Сегашноста е нивна, но иднината е моја, за која толку напорно работев.
  3. Човекот мора да практикува умереност и да ги контролира своите сетила и склоности во секој поглед, за да се задржи млад во телото и умот. Воздржаноста не беше секогаш по мој вкус, но моите искуства беа голема награда.
  4. Човекот е роден да работи, да страда и да се бори. Кој не го прави тоа, мора да загине.
  5. Проучив многу јазици, студирав литература и уметност и ги поминав моите најдобри години во библиотеки читајќи се што ќе ми дојде при рака и се чувствував како да губам време, но набрзо сфатив дека тоа е најдоброто нешто што сум го направил.
  6. Од сите „сили на триење“, онаа што најмногу го забавува човечкиот напредок е незнаењето, она што Буда го нарекува „најголемото зло на светот“.
  7. Најважниот производ на креативниот ум е пронајдокот. Неговата крајна цел е совладување на умот на природата и искористување на нејзините моќи за потребите на човештвото.
  8. Ако се обидам да продолжам да го прекинувам возот на мислите, чувствувам вистинска духовна мачнина, тогаш неволно се префрлам на друга работа, изненаден од свежината на мојот ум и од леснотијата со која ги надминувам пречките кои претходно ми ги расипуваа пресметките. И редовно наоѓам одговори на тешки прашања со минимален напор.
  9. Ако не знаете како, набљудувајте ги феномените на природата, тоа ќе ви даде јасни одговори и инспирација.