Тивкиот убиец што го уништува СРЦЕТО И МОЗОКОТ: Нова студија за ДИЈАБЕТЕС дава шокантни откритија за тоа кој е изложен на ризик, па еве како да го намалите шеќерот во крвта

Истражувачите заклучија дека „пониско е подобро“

Најновата студија која ги истражува ефектите на шеќерот во крвта покажа дека дури и нормалното ниво на шеќер  може да го зголеми ризикот од срцев и мозочен удар!

Истражувачите заклучија дека „ колку пониско толку подобро “, откако проучувале речиси половина милион Британци, откриле дека оние со повисоко или покачено ниво на шеќер многу почесто ги заболуваат најсериозните болести отколку оние со ниско ниво на шеќер.

Како се јавува зголемениот шеќер ? Кога јадеме, хормонот инсулин помага да се транспортираат шеќерите во вашиот крвоток во клетките на телото, каде што се користат за извршување на многу важни функции.

Ако нема доволно инсулин или не работи правилно (како кај дијабетесот ), шеќерот останува во крвотокот. Оваа состојба предизвикува „ висок шеќер во крвта“  и со текот на времето може да доведе до оштетување на крвните садови , коронарна срцева болест, бубрежна болест и дијабетична болест на очите.

Кога имате проблем со отстапувања на нивото на гликоза во крвта, односно кога шеќерот значително скока од праговите од 6,1 mmol/l, овие промени се придружени со низа симптоми како што се жед, често мокрење, замор, гадење , вртоглавица, конфузија.

Важно е да знаете дека нивото на шеќер во крвта природно се менува во текот на денот. Се зголемува  после јадење , а е помал за време на потрошувачката на енергија.

Медицината вели дека луѓето со дијабетес се изложени на ризик од голем број здравствени проблеми , вклучувајќи ги и оние кои влијаат на срцето.

Една нова студија откри уште повеќе докази за ова, истовремено предупредувајќи дека оние кои се на границата на дијабетес се исто така изложени на ризик.

Наодите покажуваат дека мажите и жените со покачени нивоа на шеќер во крвта имаат 30 до 50 отсто зголемени шанси за развој на кардиоваскуларни болести (КВБ) дури и кога овие нивоа се под прагот за дијабетес. Тие, исто така, пронајдоа докази дека за нивоата на шеќер во крвта во рамките на нормалниот опсег, станува збор за „колку пониско толку подобро “, заштита од кардиоваскуларни болести, кои вклучуваат срцеви и мозочни удари.

Во споредба со луѓето со нормални нивоа на шеќер во крвта, оние со најниско ниво имале 10 проценти помал ризик од развој на каква било форма на CVD. Додека ризиците дури се удвојуваат кај оние со дијагностициран дијабетес.

Водечкиот автор д-р Кристофер Ренч , од Лондонската школа за хигиена и тропска медицина (LSHTM), рече: – Она што го откривме е дека ризиците не се ограничени само на луѓето со дијагностициран дијабетес и дека мажите и жените со преддијабетес се исто така значително погодени .

– Нашиот тим, исто така, најде убедливи докази дека во рамките на „ нормалните “ нивоа на шеќер во крвта, пониските нивоа се чини дека се подобри за заштита од срцеви заболувања.

Истражувањето покажало и дека поголем број  мажи  користеле лекови за висок крвен притисок и статини.

Д-р Луси Чемберс предупреди: – Истражувањето е исто така важен потсетник дека повисоките од нормалните нивоа на шеќер во крвта во текот на долг период ги оштетуваат крвните садови, зголемувајќи го ризикот од кардиоваскуларни болести и дека тоа се случува не само кај луѓето со дијабетес, туку и кај пред-дијабетес .

Како да го намалите нивото на шеќер во крвта

Постојат начини како луѓето со дијабетес да го намалат шеќерот во крвта.

Тие вклучуваат:

  • Избегнувајте премногу слатка или скробна храна
  • Наоѓање начини за намалување на стресот
  • Редовно вежбање
  • Губење на тежината (ако има прекумерна тежина)
  • Земање лекови

За луѓето кои сакаат да го намалат или одржат нивото на шеќер во крвта, важат многу од овие правила.

Зголемувањето на шеќерот во крвта природно се случува после јадење, а колку ќе бидат големи зависи од секој поединец.

Меѓутоа, ако овие скокови се преголеми , може да следи ‘судар’, што ќе предизвика симптоми на летаргија и глад.

Со текот на времето, телото можеби нема да може ефективно да го намали шеќерот во крвта, па затоа е важно  да ја прилагодите вашата дневна исхрана и навиките за вежбање.