Тие земаат лекови за дијабетичари за да изгубат тежина, ставајќи го во ризик нивното здравје

 За слабеење користат лекови за дијабетичари, загрозувајќи го нивното здравје, а дијабетичарите ги оставаат без лекови. Таков е случајот со „оземпик“, лек наменет за лекување на дијабетес тип 2, кој многу луѓе го користат за слабеење. Лекот е дефицитарен, а неговата цена достигнува сума од пет илјади денари. Експертите предупредуваат дека користењето на лекот без консултација со лекар може да предизвика голем број негативни ефекти, вклучувајќи го и ракот на панкреасот.

Наместо да се консултираат со лекар за користење на таков лек за слабеење, некои поединци бараат совет преку Интернет. Така, на еден од форумите на Интернет се бара совет за „оземпик“ инјекции кои се користат со пирсинг на стомакот. Се бара споделување на искуството и начинот на набавка на лекот.

МВР посети повеќе аптеки во Скопје и во внатрешноста на државата барајќи го лекот. Ни кажаа дека лекот е дефицитарен и наменет за дијабетичари, но дека го користат и за слабеење.

„Оземпик“ може да се нарача, тоа се инјекции, инјектирани како инсулин, под кожа. Тие мора да бидат препишани од лекар, со рецепт. Може да се користи и за слабеење, но немојте да го правите тоа, ќе го блокира целиот организам. Тоа треба да биде во консултација со докторот“, ни рекоа во една од аптеките.

Цената е околу пет илјади денари, додека во една од аптеките ни рекоа дека има интерес за овој лек.

„Нема потреба од нарачка, инаку ги чуваме, да, моментално се дефицитарни. За дијабетичари е, но многу го користат и за слабеење. Ставаат малку инсулин, инсулинот е подолго активен, го забрзува метаболизмот. Не е веќе два-три месеци. Побарувачката е зголемена насекаде во светот. Одеднаш стана познат. Сигурно им снемало залиха. Рецепт не е потребен, доколку има препорака од лекар“, изјавиле во една од аптеките.

Се јавивме и во фирма од фармацевтскиот сектор.

„Во ниту една наша аптека никаде нема „оземпик“. Имаше првично предупредување дека ќе пристигнат кон средината на јануари, но ништо. Во моментов немаме информации. Го имавме и порано. Не е, можеби од пред Нова година. Цената беше околу пет илјади и четиристотини денари“, соопштија од компанијата.

Само-лекувањето предизвикува негативни здравствени ефекти

Го прашавме др. Даниела Настеска, истражувач во Центарот за дијабетес, метаболизам и ендокринологија, на Универзитетот во Оксфорд во Обединетото Кралство.

 „Се дава заедно со друга терапија и делува на клетките кои произведуваат инсулин, за да го зголеми производството на инсулин, а истовремено им помага на тие клетки да преживеат подобро и да растат, што е важно за нивното нормално функционирање. На ниво на мозокот, на пример, работи на намалување на апетитот и заштита на одредени нервни клетки. Понатаму, го успорува празнењето на желудникот, што влијае и на намалување на апетитот, а делува и на срцето, мускулите и другите делови од човечкото тело. Еден од најсериозните и најдокументирани несакани ефекти е појавата на рак на панкреасот, објаснува Настеска. 

Таа истакна дека тоа е еден од најсмртоносните видови на рак.

„Мислам дека овие лекови првпат влегоа во поширока клиничка употреба околу 2009 година, 2010 година. Различни ретроспективни клинички студии покажуваат дека одреден процент од пациентите со дијабетес тип 2 развиваат рак на панкреасот по период на употреба на семаглутид. Зошто? Иако причините за овој ефект сè уште се истражуваат, тие се поврзани со нормалното дејство на лекот. Спомнав дека лекот ги зголемува клетките и со тоа ја подобрува нивната функција. Меѓутоа, притоа, предизвикува клетката да расте повеќе од нормалното и ги нарушува нејзините нормални регулаторни механизми. Клетките добиваат сигнал „да направат повеќе инсулин“, но и да „растат и се размножуваат“. Ова се и некои од начините или основите на развој на ракот. Ракот се развива кога клетките во човечкото тело, каде било,

Според неа, станува збор за комплициран лек кој делува на повеќе нивоа. Според индикациите, со користење на лек од овој состав, како што објаснува Настеска, можни се и други несакани ефекти. На пример, одреден процент од пациентите може да развијат и интестинално воспаление.

„Овој лек всушност имитира хормон кој вообичаено се произведува во нашето тело. Дијабетичарите го немаат во доволни количини и има смисла да се користи овој лек. Здравите луѓе, кои веќе го произведуваат овој хормон во своето тело и на комплементарен начин земаат лек кој го имитира неговото дејство, го нарушува неговиот нормален начин на делување, отворајќи можности за здравствени нарушувања“, предупредува Нацеска.

Нема магични апчиња или инјекции, вели Настеска, употребата на семаглутид („оземпик“) за третман на дијабетес тип 2 се одлучува само кога се комбинира со промени во човековото однесување, исхрана, физичка активност и заедно со други терапии пропишани од лекар специјалист.

Таа вели дека лекот треба да биде резервиран за луѓе кои имаат дијабетес тип 2 и чија телесна тежина е над 150 килограми.

Нека им остане тоа мало количество лек, наместо да го земаат за луѓе кои ги немаат овие проблеми, би рекол дека го земаат од „мускулни причини“, категорична е Нацеска.

Критериумите за „совршеност“ на женското тело потекнуваат од модните трендови

Според Николина Ивановска Котевска, професорка по психологија во гимназијата „Никола Карев“ во Скопје, критериумите за „совршеност“ на женското тело и видовите на нарушувања во исхраната произлегуваат од модните трендови кои во најголем број случаи ги погодуваат жените и мажите истакнати. и важно.

„Младите поминуваат многу време на социјалните мрежи. Она што во повеќето случаи пукаат социјалните мрежи, да не генерализираме дека се сите, е фотошоп. Денес, највлијателните луѓе, вклучувајќи ги и новосоздадените „инфлуенсери“, се издвојуваат „во живо“ и на фотографија. Она што младите го перципираат е токму таа слика и затоа самата реалност ја перципираат поинаку од она што навистина е. Во исто време, она што се објавува на социјалните мрежи нема речиси никаква контрола, па секој може да даде одредени препораки и да промовира стилови на исхрана, вклучително и пиење диуретици како дел од процесот на слабеење, до „јадење памук“, што е сериозно опасно и со смртни последици, е одлуката на Ивановска Котевска.

Таа го споменува и таканаречениот „Барби“ синдром, прикажувајќи го својот живот како најсовршена форма преплавена со луксуз, далеку од она што е вистина во реалноста, па нагласува дека оваа работа уште повеќе ги изненадува младите и ги искривува нивните вредности.

„Денес, од гледна точка на родителите, но и на педагозите, наставниците и психолозите, за жал покажуваме дека не сме доволно подготвени да спречиме и да се справиме со некои психолошки абнормалности кај нашите деца, особено со концептот физички изглед и огледало за себе си. Ова прашање бара сериозно претходно знаење на секој од нас за тоа што нашите деца следат на социјалните мрежи, знаење за тоа како нов тренд влијае на нивното здравје. Ајде да процениме колку нашите деца и млади се способни свесно да прават разлика помеѓу реалноста и социјалните медиуми. Значи, она што би било неопходно е да ја преземеме токму оваа контрола и превенција. Потребно е отворено да се зборува на оваа тема, да се обучуваат стручни служби во училиштата, обучете ги родителите и разговарајте многу со децата и младите. Младите луѓе секогаш се ослободени во некои методи за обликување на нивното тело кои вклучуваа одредени ризици по нивното здравје, но разликата помеѓу минатото и денес е тоа што денес контролата врз веродостојноста и научниот аспект на достапните информации и брзите информации што ги користат е речиси замина“, посочува Ивановска Котевска.

Лекот е регистриран во земјава, се издава со лекарски рецепт

За тоа како е регулирана употребата на овој лек во земјава, МИА побара одговори и од Агенцијата за лекови и медицински помагала МАЛМЕД. Од таму одговорија дека лекот е регистриран кај нас, но дека се дава само со лекарски рецепт. Според МАЛМЕД, во земјава не е регистриран случај на давање на лекот без лекарски рецепт.

Ве информираме дека истото кај нас е регистрирано за индикацијата: третман на возрасни лица со недоволно контролиран дијабетес мелитус тип 2, како додаток на исхрана и физичка активност. Лекот може да се дава само со лекарски рецепт. При редовните инспекциски проверки што ги врши МАЛМЕД, а се однесуваат на обезбедување на лекови, немало случај на обезбедување на лекот „оземпик“ без лекарски рецепт“, се вели во писмениот одговор од МАЛМЕД.