Тинејџери со денови биле завеани во Калифорнија во неверојатна снежна бура: „Бевме убедени дека ќе умреме“

Тие беа добро подготвени за планинарење, но не и за огромни количини снег

Двајца 17-годишници поминале три ноќи заробени во планините во Јужна Калифорнија кога биле зафатени од снежна бура.

Рајли Рамирез и Кол Вајт планирале да пешачат по падините на Сан Горгонија 10 дена, но им паднал снег и не можеле да повикаат помош.

Таткото на Рамирез контактирал со полицијата, која испратила хеликоптер до нивната последна позната локација.

Рамирез ја изгубил јакната, а нивниот шатор бил уништен.

– Беа убедени дека ќе умрат – рекол таткото на младиот човек.

Како што рече, тинејџерите се страствени планинари кои биле добро опремени со храна, шатор и снежни чизми.

Полицискиот наредник Џон Скализ изјави дека момчињата имале блага форма на хипотермија и имале среќа што биле живи. Студените ноќи ги поминуваа во прегратка за топлина.

Како што рекоа, добро биле подготвени за планинарење, но не и за огромни количества снег.

На крајот на февруари, зимска бура ја погоди Калифорнија, и во многу делови на Лос Анџелес, за прв пат во последните 30 години беа покренати предупредувања за снежна бура.