Тито беше ШОКИРАН од песната на „Бело Дугме“ и за прв пат како Маршал направи ТАКВА РАБОТА: „После 8 секунди тие ја напуштија бината“

Култната група Бело Дугме беше една од најпопуларните и највлијателните рок групи во поранешна Југославија и пошироко. Многу нејзини дела станаа класици и „химни“ на генерациите што ја поминаа својата младост во седумдесеттите и осумдесеттите години на минатиот век.

Некои нејзиниот музички стил, кој содржеше елементи на рок и фолк музика, го нарекуваа „овчар-рок“, а нејзините песни често носеа подлабоки општествени и политички пораки. Поради нивната популарност и фактот дека политиката никогаш не се мешала во нивните пораки, многумина тврдеа дека групата „Бело дугме“ е државен проект.

Во едно од интервјуата, на ова одговори основачот на групата, Горан Бреговиќ, кој опишува каков бил нивниот настап пред тогашниот претседател на Југославија, Јосип Броз-Тито.

„Се сеќавам дека не повикаа да пееме за Тито за Нова година. Некои од неговите пријатели ја отпеаја „Тако ти е мала моја, кад Љуби Босанац“, па го поканија бендот што ја отпеа оваа песна, бидејќи разбраа дека Тито би сакал да ја слушне“, објасни Бреговиќ и додаде:

Но, кога Тито и ги покри ушите по пет секунди, по околу осум секунди ја напуштивме сцената. Така, како државен проект играв најмногу десет секунди “, вели Бреговиќ во интервју за Недељник.

Како што е наведено на веб-страницата, настанот пред извесно време го коментираше уште една легенда од поранешна Југославија, хрватската пејачка Тереза ​​Кесовија. Таа се сеќава на овој настан малку поинаку.

„Очигледно, бендот не мораше да ја напушти сцената, туку Тито, кој не можеше да го слуша, ја напушти просторијата“, пренесува n1info.si.