ТОА БИ БИЛО ЕДНАКВО НА “АПОКАЛИПСА“ – Замислете цел свет да остане без Интернет на еден ден – какви би биле последиците !?

Интернетот стана толку составен дел од нашиот секојдневен живот што често не ни помислуваме колку се потпираме на него.

Но, доколку интернетот глобално исчезне дури и за само еден ден, економското влијание би било огромно. Таквото нарушување на он-лајн услугите би создало големи нарушувања во многу сектори.

Според податоците презентирани од тимот на Atlas VPN, еден ден без интернет во светот би чинел 43 милијарди долари. САД и Кина заедно сочинуваат речиси половина од сумата, акумулирајќи 21 милијарда долари.

Податоците се базираат на алатката за исклучување на трошоците на NetBlocks. Ова го проценува економското влијание на прекините на интернет и мобилните податоци или ограничувањата на апликациите користејќи индикатори од Светската банка, ЕУ и поголемите компании во САД.

Соединетите Американски Држави, една од најповрзаните земји во однос на користењето интернет, би се соочиле со огромна загуба од околу 11 милијарди долари за еден ден без пристап до интернет. Прекинот би довел до застој во многу економски активности во САД, а потрошувачката и бизнисот би биле сериозно нарушени.

Се проценува дека Кина ќе загуби речиси 10 милијарди долари, иако оваа бројка може да ја потцени вистинската цена. Со големото потпирање на Кина од производство и извоз на стоки на глобално ниво, прекинот на интернетот значително ќе ја забави прекуграничната трговија. Сепак, кинеската цензура на интернет и економските ограничувања го отежнуваат прецизното проценување на нејзините потенцијални загуби, пишува BIZLife.

Велика Британија, со своите силни сектори за е-трговија и финансиски услуги, ќе изгуби околу 3 милијарди долари. Он-лајн купувањето им дава моќ на многу трговци во Велика Британија, додека нејзината значајна банкарска индустрија се потпира на интернет конекција за да работи ефикасно. Економската штета за Велика Британија би била значајна.

Се предвидува Јапонија да претрпи штети од околу 2,7 милијарди долари, со оглед на виталната улога што напредните телекомуникациски и интернет технологии ја играат во нејзината економија. Сè, од паметни телефони до роботика, јапонската иновативна интернет технологија ќе запре.

Водечката светска производствена индустрија во Германија го формира столбот на нејзината економија, а Industry 4.0 ја поттикнува автоматизацијата и ефикасноста. Губењето на интернетот сериозно би го попречило германското производство и деловните операции, а потенцијално би ги чинело 1,5 милијарди долари врз основа на нејзиниот удел во БДП и високото ниво на зависност од интернет во нејзините индустриски сектори.

Островите во океаните како Тувалу, Кирибати, Маршалските Острови, Науру и Микронезија би имале најмалку да загубат доколку интернетот се прекине на еден ден. Овие земји не би изгубиле повеќе од 50 илјади долари.

Честопати не ја цениме улогата што ја игра интернетот сега. Прекинот ќе ја запре активноста и ќе нагласи колку нашите економски функции зависат од стабилен пристап до мрежата. Пристапот до интернет треба да биде основно човеково право и не треба да биде ограничен од владите или давателите на услуги.