Трамп има идеја како да ја заврши војната во Украина за само 24 часа

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп го објасни својот план да обезбеди мир во Украина во рок од 24 часа по повторното заземање на Белата куќа.

Трамп ги даде коментарите за време на интервјуто за Sunday Morning Futures на Fox News со Марија Бартиромо.

Поранешниот американски претседател рече дека има добри односи со украинскиот претседател Володимир Зеленски и со рускиот претседател Владимир Путин и додаде дека Џо Бајден „не е способен да се занимава со светските лидери“.

„Ова се паметни луѓе, вклучувајќи го и францускиот претседател Макрон. Можам да ја разгледам целата листа на луѓе, вклучувајќи го и Путин. Овие луѓе се остроумни, а ние имаме човек кој нема поим што се случува. Ова е најопасното време во историјата на нашата земја“, рече Трамп.

Кога Бартиромо го праша што ќе направи за да се стави крај на конфликтот, Трамп рече дека ќе ги принуди и Русија, и Украина да ја прекинат војната.

„Го познавам Зеленски многу добро, и го познавам Путин многу добро, уште подобро. И со двајцата имав добри, многу добри односи. Би му рекол на Зеленски, не продолжувај. Мора да се договорите. Би му рекол на Путин, ако не се договорите, ќе му дадеме многу на Зеленски. Ќе ѝ дадеме на Украина повеќе отколку што добила, ако треба“, одговори Трамп.