„ТРАМП МИСЛИ ДЕКА УКРАИНА МОРА ДА БИДЕ ДЕЛ ОД РУСИЈА“ Поранешен советник на поранешниот американски претседател: „Тој тоа многу јасно го стави до знаење за време на неговиот мандат“

За време на неговиот мандат, поранешниот американски претседател Доналд Трамп „многу јасно стави до знаење“ дека смета дека Украина „мора да биде дел од Русија“, рече неговата поранешна советничка Фиона Хил во новата книга на американскиот новинар Дејвид Сангер за националната безбедност на САД во лицето на закани од Русија и Кина.

– Трамп многу јасно стави до знаење дека мисли, знаете, дека Украина , и секако Крим, мора да бидат дел од Русија – му рече Хил, висок директор за европски и руски прашања во Советот за национална безбедност на САД меѓу 2017 и 2019 година, на Дејвид. Сангер, новинар на Њујорк Тајмс и автор на книгата „Новите студени војни: Подемот на Кина, инвазијата на Русија и борбата на Америка за одбрана на Западот“, објави Гардијан, кој имал пристап до книгата, која ќе биде објавен во вторник во САД.

Таа истакна дека Трамп навистина не можел да разбере дека Украина е независна земја.

Тоа, пишува Сангер, значи дека погледот на Трамп за Украина е „во суштина идентичен“ со оној на рускиот претседател Владимир Путин , кој нареди напад врз Украина во февруари 2022 година, една година откако Трамп ја напушти функцијата.

Путин: Украина е неотуѓив дел од руската историја

Пред да го започне нападот, Путин во својот говор рече дека Украина е неотуѓив дел од руската историја, култура и духовен простор, пишува весникот.

Минатиот месец, во говорот по повод 10-годишнината од анексијата на Крим, Путин изјави дека делови од окупирана Украина се дел од „Нова Русија “.