Три работи кои можеме да ги научиме од најсреќните луѓе на светот

0

Психологот Френк Мартела, како „човек одвнатре“, открива зошто Финците се најсреќните луѓе и истакнува три работи што ги прават за да одржат висок квалитет на живот и – очигледно – задоволство.

Петта година по ред, според  Светскиот извештај за среќа , Финска е најсреќната земја во светот. И тоа според одговорите и на Финците и на доселениците во таа северноевропска земја.

Светскиот извештај за среќа, кој оваа година го слави својот десетти роденден, се заснова на одговорите на учесниците од 156 земји и „проценувајќи ги нивните сегашни животи на скала од 0 до 10“.

Мерењето на субјективната благосостојба се потпира на три главни индикатори за благосостојба: проценка на квалитетот на животот, позитивни емоции и негативни емоции. Прашалникот, исто така, разгледува како на среќата влијаат фактори како што се социјалната поддршка, очекуваниот животен век, дарежливоста и отсуството на корупција.

Во Светскиот извештај за среќа 2022 година, како и претходната година, посебно внимание беше посветено на секојдневните емоции со цел подобро да се следи како COVID-19 влијае на различните аспекти од животот, особено на среќата, добрата волја и довербата.

Финскиот психолог Френк Мартела , автор на книгата Прекрасен живот , во која се обидува да одговори на прашањата „Дали среќата е достојна цел?“, „Која е смислата на животот во секуларното општество?“ и малку црно “Дали животот е егзистенцијална празнина?” тој коментираше за CNBC како „човек одвнатре“ зошто Финците се најсреќните луѓе, односно истакна три работи што Финците ги прават за да одржат висок квалитет на живот и – очигледно – задоволство.

1. Не се споредуваат со другите

„Не се споредувајте и не се фалете со својата среќа“, е парафраза на зборовите на познатиот фински поет Ајн Лејн , до кои Финците се придржуваат како животен принцип. Тие не го покажуваат својот успех и богатство, материјалните работи не се сметаат за нешто за фалење – многу поважно им е да бидат среќни и – исто како и сите други.

Во Финска најнормална работа на светот е многу, многу богатите да користат јавен превоз (а не да паркираат скапа кола на сред пешачка зона за сите да го забележат, како што е обичај кај нас). Мартела нè советува да се фокусираме на она што нè прави вистински среќни наместо на тоа дали на другите им изгледаме успешни.

2. Поминуваат многу време во природа

Дури 87% од Финците во истражување од 2021 година изјавиле дека природата им е важна затоа што им дава мир на умот, им дава енергија и ги опушта. Дел од финскиот фолклор е одење во природа и престој со семејството во дрвени куќички без луксуз. Дури и кога не се на одмор и не можат да си го дозволат, Финците се трудат што повеќе време да поминуваат на отворено и да шетаат. Дури и ако не можете да поминете повеќе време во природа, Мартела предлага да ја внесете природата во вашиот дом и да ја збогатите со зеленило.

3. Си веруваат еден на друг

Колку е поголема довербата во една заедница, толку посреќни се нејзините граѓани, покажаа бројни студии. Финците ја ценат искреноста и си веруваат еден на друг. Децата играат и возат јавен превоз без надзор, а ако изгубите дури и вредна работа како лаптоп, бидете сигурни дека ќе ви биде вратена.

Френк Мартела тврди дека довербата во заедницата се гради од многу мали нешта, на пример  да се биде љубезен кон странците – отворање врата или откажување од место во јавниот превоз.

Не изненади, сите овие совети се многу едноставни… И ништо не не спречува да ги пробаме денес, нели?