Три скриени знаци дека вашиот црн дроб не работи правилно

Многу луѓе не се свесни дека имаат проблеми со црниот дроб бидејќи не чувствуваат силна болка. Лекарот од Универзитетот Лома Линда, Мајкл Л. Волк, откри три скриени знаци на кои треба да обрнете внимание.

Жолтата белка на очите е првиот скриен знак дека црниот дроб не функционира правилно. Жолтица е предизвикана од прекумерна количина на билирубин – жолто соединение кое се формира во човечкото тело со разградување на молекулата на хем. Се акумулира во крвта кога има оштетување на црниот дроб, блокирање на жолчните канали или зголемено уништување на црвените крвни зрнца.

Волк го спомна ангиомот на пајакот како друг знак , кој најчесто се јавува на градите. Станува збор за отечени крвни садови кои создаваат дамка со „проширувања“ кои изгледаат како пајакова мрежа.

Ако лекарот открие дека пациентот има зголемени ензими , тоа е сигурен знак дека има проблеми со црниот дроб. Понатамошниот третман ќе се заснова на анализа на ензимите на црниот дроб на пациентот.

Цирозата е состојба во која црниот дроб на пациентот е целосно оштетен и нема надеж за опоравување. Постојат неколку видови на заболување на црниот дроб, вклучувајќи: алкохолни заболувања на црниот дроб, безалкохолни масни заболувања на црниот дроб, хроничен вирусен хепатитис Б или Ц и автоимуна болест на црниот дроб.

„Постојат пет главни фактори на ризик за развој на цироза: дебелина, дијабетес, злоупотреба на дрога или алкохол, раѓање во генерацијата на бејби бумер (од 1945 до 1955 година) и примање трансфузија на крв пред 1992 година“, додаде Волк.