Украина и Русија се согласуваат за едно: Обединетите нации се во хаос

0

Украинскиот претседател Володимир Зеленски, соочен со руската војна, во средата ја доведе во прашање самата цел на Обединетите нации. Не долго потоа, рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров упати слична критика.

И Володимир Зеленски и Сергеј Лавров се појавија на седницата на најмоќното тело на ОН, Советот за безбедност, во Њујорк. Нивните поплаки за употребата и злоупотребата на Обединетите нации сигурно ќе наидат на одобрување кај многу земји кои се обидоа да останат неутрални во војната, во земји кои Украина и Русија се обидуваат да ги придобијат на своја страна.

Другите присутни нации, исто така, го искористија моментот за да ги изразат своите фрустрации, не само поради војната, туку и со Обединетите нации и наводните прекршувања на нивните принципи. Говорници вклучуваа голем број светски лидери и дипломати, вклучувајќи го и државниот секретар Антони Блинкен.

Зеленски ги осуди руските злосторства извршени во војната и зборуваше за жртвите што ги направија Украинците во одбрана на нивниот суверенитет против инвазијата на Кремљ во февруари 2022 година. Тој повика на поддршка за украинскиот мировен предлог, кој содржи десет точки.

Но, тој ги задржа своите најстроги зборови за Советот за безбедност, барајќи од членките на ОН да го суспендираат правото на вето на Русија како постојана членка на телото од 15 земји. Тој, исто така, повика на многу поголеми реформи, вклучително и подобра застапеност на земјите од Африка, Пацификот и пошироко.

„Украинските војници сега со својата борба го прават она што треба да го направи Советот за безбедност на ОН со своето гласање. Тие ја запираат агресијата и ги поддржуваат принципите на Повелбата на Обединетите нации“, рече Зеленски.

Тој додаде дека „547 дена целосна руска агресија значи 547 причини за промени во оваа комора“.

Лавров, кој избегна средба лице в лице со Зеленски појавувајќи се по заминувањето на Украинецот, го критикуваше наводниот неуспех на другите земји да ги поддржат вредностите на ОН, како што е немешањето во внатрешните работи на една нација. Целите на неговиот говор се чинеше дека беа првенствено САД и Европа.

„Денес Западот селективно се свртува кон нормите и принципите од случај до случај, единствено врз основа на неговите парохиски геополитички потреби. Тоа резултираше со разнишување на глобалната стабилност“, рече Лавров.

Тој додаде дека Руската Федерација продолжува да инсистира сите одредби од Повелбата на Обединетите нации да се почитуваат и применуваат не селективно, туку целосно на нивен целосен и меѓусебно поврзан начин.

Седницата на Советот за безбедност беше еден од најдраматичните настани на овогодинешниот собир на светските лидери на Генералното собрание на ОН. Тоа е и првиот на кој Зеленски присуствувал лично по руската инвазија во 2022 година.

Самите Соединети Американски Држави ги туркаат реформите во Советот за безбедност, вклучително и негово проширување на начини кои се повклучувачки за нациите со помали економии. Блинкен го искористи своето време на микрофон за да ја осуди Русија за игнорирање на основните принципи на ОН и кршење на резолуциите на ОН.

„Самата руска инвазија го нарушува централниот столб на Повелбата на ОН: почитување на суверенитетот и територијалниот интегритет на сите народи“, рече Блинкен.

Во меѓувреме, Лавров изјави дека „САД и нивните сојузници отворено се обидуваат да го приватизираат секретаријатот на ОН на начин што ќе им наштети на земјите кои се незгодни за Вашингтон“.