Украина ја напаѓа Белорусија?! 120.000 војници на граница чекаат знак од Киев

Киев концентрираше трупи од 120.000 војници во правец на Белорусија, изјави претседателот на Државниот граничен комитет на Републиката, Константин Молостов.

– Силите и средствата на украинската страна се во вонредна состојба. Украинската група „Север“ е концентрирана против Република Белорусија, која има до 120 илјади војници, од кои 17 илјади луѓе се вклучени во интересите на зајакнување на заштитата на државната граница – рече тој, говорејќи во Долниот дом на белорускиот парламент.

Според него, украинската страна привлекува и волонтерски формации за извршување задачи во близина на границата со Белорусија.

– Украинската страна ја користи и својата погранична територија како територија за населување и реорганизирање на единиците, кои потоа одат во борбената зона – рече Молостов.

– Украинската страна ја користи и својата погранична територија како територија за населување и реорганизирање на единиците, кои потоа одат во борбената зона – рече Молостов.

Tој објасни дека сето тоа има влијание врз работата на белоруските граничари.

– Главна форма на провокација е употребата на беспилотни летала, против кои, се разбира, се бориме – нагласи првиот човек на Државниот граничен комитет.

Kако одговор на овие акции, белоруските граничари презедоа мерки за зајакнување на интеракцијата со вооружените сили на Републиката и внатрешните трупи на Министерството за внатрешни работи.

„Ја зголемивме безбедносната густина на државната граница во правец на Украина и ги зајакнавме сите видови разузнавачки служби. Преземаме соодветни мерки“, рече Молостов.