„УМИРАМ, ГОТОВА СУМ“: ВАКА УСНИЈА РЕЏЕПОВА ГИ ПОМИНАА ПОСЛЕДНИТЕ ДЕНОВИ ОД ЖИВОТОТ


Последните денови на Уснија Реџепова беа исклучително тешки, а таа почина во големи болки.

Пејачката Уснија Реџепова повеќе од три години боледуваше од рак на белите дробови, а последните денови ги помина во Клиничкиот болнички центар во Белград. Како што се пишуваше, пејачката секојдневно се бореше со неподносливи болки. Уснија почина на 1 октомври 2015 година.

– Не ме пуштајте, останите со мене. Јас умирам! Готова сум! Се борам колку што можам, сакам да оздравам. Секој ден се борам со болка и тешко дишам. Мојата состојба многу се влоши. Лежам во кревет, едвај седам. Се обидов да станам да одам, но не можам да се потпрам на нозете. Многу ослабев, како да не сум јас, луѓето не ме ни препознаваат. Пијам само вода, немам сила ни да јадам – изјави тогаш пејачката.

Публиката ги обожаваше нејзините песни од почеток до крај, колегите ја почитуваа, а таа цел живот го помина во брак со човекот што бескрајно го сакаше. Секогаш мирна, љубезна, насмеана и внимателна кон сите околу неа, таа беше еден од најдобрите примери дека животот ги сака оние што го сакаат.

На последното, скромно и тивко збогување дојдоа само нејзините најблиски, братот Решко, снаата Емира, роднините од Скопје, пејачката Есма Реџепова… Од функционерите Неџад Мустафа, тогаш министер без ресор во Владата на Македонија.

Откако се простија од неа роднините, пријателите и пријателите од детството, Уснија беше погребана во муслиманскиот дел на гробиштата Бутел во Скопје, на парцелата. каде почиваат нејзините најблиски роднини. Тоа беше нејзината последна желба.