Умре најстарата југословенска глумица, беше голема ѕвезда во СФРЈ, глумеше во повеќе од 100 претстави

На 105-годишна возраст почина легендарната актерка Бранка Веселиновиќ , која беше најстарата актерка на светот.

Таа е родена далечната 1918 година во Бечеј, а во текот на кариерата играла во повеќе од 100 претстави во театарот и повеќе од 50 телевизиски серии и филмови.

Бранка Веселиновиќ студирала на Актерската школа при Народниот театар во Белград од 1936 година. Во Нови Сад играла до 1940 година, кога се преселила во Белград. Таа покажа голем талент за хумор и сатира.

Играла во првата претстава на Југословенскиот драмски театар на 3 април 1948 година во претставата „Кралот на Бетајнова“. Во Белград играла во Уметничките (1940–1942), Народните (1944–1947) и Југословенските драмски театри (1947–1978).[2] Играла на сцените на сите белградски театри, а во Америка ја играла главната улога во претставата „Мајка храброст и нејзините деца“ на англиски јазик. Во нејзиниот матичен театар, Југословенскиот драмски театар, таа одигра над четириесет улоги. За улогата на Џина во „Ожаленото семејство“ на Нушиќ, во 1964 година ја добила наградата „Стерија“.