УНГАРИЈА ПОВТОРНО НА ТЕСТ – Истакнати американски претставници вршат притисок врз Будимпешта да го одобри влезот на Шведска во НАТО: “Дали вие сте ни навистина сигурни сојузници ?“

Високи американски пратеници рекоа дека сакаат Унгарија веднаш да го одобри шведското членство во НАТО, предупредувајќи во четвртокот дека Будимпешта ризикува трајно да ги оштети нејзините односи со Вашингтон ако не дејствува, една недела откако Турција го одобри нејзиниот влез.

Бен Кардин пред Комитетот за надворешни односи на американскиот Сенат изјави дека е „длабоко загрижен“ за насоката на актуелната унгарска Влада. Овој претставник од редовите на демократите истакна дека премиерот на УнгаријаВиктор Орбан, до денеска ја блокираше помошта на Европската унија за Украина, како и фактот дека континуирано го попречува членството на Шведска во НАТО.

Партнерите не прават такви работи. И се прашувам дали тие се сигурни сојузници за нашата програма за укинување на визите“, посочи Бен Кардин на прес-конференција.

Програмата за укинување на визите им овозможува на граѓаните од 41 земја да патуваат во САД до 90 дена без виза.

И сенаторот Џин Шахин, демократ, и Том Тилис, републиканец, кој копретседава со набљудувачката група на НАТО во Сенатот, ја повикаа Унгарија да го промени курсот во нивната изјава.

Неуспехот на Унгарија да дејствува ризикува неповратно да ги оштети нејзините односи со САД и НАТО“, порачаа Џин Шахин и Том Тилис во нивната изјава.

Шведска, заедно со Финска, поднесе барање за членство во НАТО во 2022 година по руската инвазија на Украина. Но, членството на Шведска беше блокирано од Турција и Унгарија, оставајќи ја земјата во неизвесност и фрустрирајќи ги сојузниците во НАТО кои гледаат на Шведска како важен играч во обезбедувањето безбедност во балтичкиот регион. Унгарија сега е единствената членка на НАТО која не ја одобри апликацијата на Шведска за членство во Алијансата.