УНДП: Земјотресите во Туркије создадоа 210 милиони тони отпад

0

Програмата за развој на Обединетите нации планира да ја поддржи Туркије во отстранувањето на отпадот. Проценките на УНДП се дека за тоа ќе биде потребен простор од најмалку 30 на 30 километри на кој ќе има натрупано отпад од три метри

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) соопшти дека планира да ја поддржи Туркије во отстранувањето на урнатините и управувањето со остатоците од уништувањето од земјотресот.

Агенцијата на ОН проценува дека катастрофата создала помеѓу 116 и 210 милиони тони урнатини. Проценките на УНДП одат во насока дека за сето тоа ќе биде потребна област од најмалку 30 на 30 километри со натрупани отпадоци високи три метри.

„Ова го прави очигледно најголемиот земјотрес во историјата на Туркије и можеби најголемата природна катастрофа со која се соочила земјата“, рече Луиза Винтон, постојан претставник на УНДП во Туркије.

Истакнувајќи го запрепастувачкиот обем на предизвикот за реконструкција што претстои, Винтон објасни дека прво ќе треба да се исчистат околу 116 до 210 милиони тони урнатини.

„Последниот голем земјотрес во Туркије, во 1999 година, кој исто така имаше голем број жртви, иако помалку од половина од она што го гледаме сега, што резултираше со 13 милиони тони урнатини. Голем дел од нив може да се рециклира за изградба и исто така може да се користи како начин за генерирање приход на краток рок“, објасни Винтон.

Ќе треба да се изградат 500.000 нови домови

Бидејќи бројот на жртвите од катастрофата од земјотресот на 6 февруари во Туркије надмина 43.000, експертите за развој на ОН рекоа дека 1,5 милиони луѓе останаа без покрив над главата на југот на земјата, каде што ќе треба да се изградат најмалку 500.000 нови домови.

Турските власти соопштија дека 118.000 згради со 412.000 единици или се урнати или се толку оштетени што ќе треба да се урнат.

УНДП соопшти дека има за цел да го искористи своето искуство во одговорот на земјотресите на други локации, вклучувајќи ги Хаити, Непал и Пакистан, огромната експлозија во Бејрут, како и урнатините предизвикани од војната во Украина.

Во два други земјотреси со јачина од 6,4 и 5,8 степени според Рихтеровата скала загинаа уште шест лица на границата меѓу Туркије и Сирија.