„ФАТАЛНИОТ БОЖИЌ НА ТОМАС ОСТАИН“: Мито за кое Австралија плаќа 1 милијарда долари годишно

Томас Остин ја промени судбината на целиот континент со тоа што на својот имот пушти 24 зајаци кои требаше да се користат за забава…

На Божиќ 1859 година, страствен ловец, Англичанецот Томас Остин  решил да се забавува со своите пријатели и ослободил 24 европски зајаци на својот имот Барвон Парк  во Мелбурн . Само седум години подоцна, ловците уловиле дури 14 илјади зајаци во Викторија . Работите излегоа од контрола и за околу триесет години пргавите животни пристигнаа во Западна Австралија – се шират побрзо од кој било друг „увезен“ вид во светот.

Томас Остин

Првите зајаци пристигнаа во Австралија во 1788 година, но тие не беа пуштени во дивината – но Томас Остин ја промени судбината на целиот континент. Бидејќи се размножуваат „како зајаци“, дивите зајаци набрзо станаа голема закана за земјоделството. Поради уништувањето на посевите и локалната флора, а со тоа и на фауната, тие брзо се претворија во зло.

Зајаците ја затемнија вегетацијата, тревата и посевите, што предизвика ерозија на почвата. Во текот на 1800-тите и 1900-тите, луѓето се обидувале на различни начини да стават крај на лукавите штетници и почнале да градат ограда која на крајот станала една од најдолгите во светот. 3.256 километри жица од север кон југ не успеаја да го спречат ширењето на зајаците. Во некои делови на континентот оградата е поставена предоцна, откако зајаците веќе ја освоиле територијата, а на некои места направиле дупки низ кои се шушкале. Австралијците се обидоа да се ослободат од нив со заробување, убивање и труење, но до 1940-тите Австралија беше дом на 600 милиони зајаци. Најразорниот штетник во Австралија ги чини Австралијците приближно милијарди австралиски долари годишно (околу 600 милиони евра).

Австралија - 1

Во државите како Квинсленд, чувањето зајак како домашно милениче е нелегално, а максималната казна за чување на зајак како домашно милениче е 30.000 австралиски долари (околу 18.000 евра). Судиите веројатно им прогледуваат низ прсти на магионичарите…