Фирмите кои не ги намалуваат цените да не добиваат субвенции за струја

 Сметам дека за компаниите кои не го почитуваат гентилниот договор меѓу Владата и стопанските комори за намалување на цените на нивните производи, не треба да важи мерката за снабдување со струја по субвенционирана цена, премиерот Димитар Ковачевски. изјави денеска..

„Ако нема објективна причина цените да не се намалуваат и покрај субвенционираната цена на струјата, тогаш нормално е дека нема да добијат субвенционирана цена на струјата, бидејќи таа струја е субвенционирана од граѓаните на државата. А тоа се средствата на граѓаните да ги намалат цените на производите“, рече Ковачевски во одговорот на новинарските прашања на презентацијата на новата инвестиција на германската компанија „Герсхајмер“.

Тој потсети дека Владата во интерес на граѓаните им одредила субвенционирана цена на струјата за компаниите и во времето кога таа чинела 300-350 евра за мегават час, државата одлучила да им понуди 80 евра за мегават час.

Премиерот, пак, изрази благодарност до вработените во енергетските компании за зголемувањето на производството на електрична енергија во земјава годинава за речиси 25 отсто во однос на лани, што е овозможено благодарение на тоа што за прв пат во 70 г. години, сите капацитети за производство на електрична енергија се во функција.

За случувањата во ФЗОМ, премиерот Ковачевски оцени дека покажале оти именувањето на Магдалена Филиповска Грашкоскас на функцијата генерален директор на ФССХ е вистински избор и повтори дека ќе предложи еден од работните инженери во лицето на сајбер нападите треба да се додели државна награда во име на сите инженери кои се справуваат со последиците од овие напади и кои во соработка со стратешките партнери го надминаа проблемот цели 14 дена, иако просекот за отстранување на ваквите последици е 24 дена.

Тој најави дека во врска со сајбер нападите, наскоро во земјава ќе ја посети помошникот генерален секретар на НАТО, одговорен за хибридни напади, за да разговара за соработката со штабот на Алијансата во справувањето со овој проблем.

Премиерот нагласува дека проблемот со сајбер нападите е поширок и го лоцира во некои структури кои не сакаат Северна Македонија да има надворешна политика во согласност со ЕУ, додавајќи дека првичната истрага за лажни аларми за бомби покажува „интересни податоци“. за што не може да коментира додека не заврши истражната постапка.