ФОТО/ВИДЕО Русите тврдат дека во Украина масовно уништуваат оружје од Запад. Еве зошто приказната можеби е буквално пренадувана

0

Тенкови, авиони, ракетни фрлачи. Мамките на надувување се користат и во украинската војна, а според проценките на чешката компанија која ги снабдува Украина, Русите трошат добар дел од својата муниција на надувување.

Русите се фалат дека масовно ја уништуваат воената опрема што доаѓа во Украина од Запад, а Форбс пишува дека целата приказна можеби е буквално пренадувана. 

Чешката компанија Inflatech за локалните медиуми изјави дека веруваат дека повеќе од една третина од HIMARS за кои Русите тврдат дека ги уништиле всушност биле нивни надуени мамки. 

Војтех Фресер од компанијата изјави за чешката телевизија дека Inflatech произведува 35 гумени надувувачи месечно. Целта на таквите мамки е да ги наведат руските сили да ја трошат својата муниција. Нивните мамки се направени од синтетичка свила, а освен ракетни фрлачи, можат да произведуваат и лажни тенкови и авиони.

Имаат уред за загревање на воздухот во нив, па може да се детектираат на инфрацрвени сензори. Нивната цена е неколку десетици илјади долари, што сепак е многу поевтино од неколку милиони, колку што чини вистински тенк.

„Ако немате двоглед, дури и од далечина од 150-200 метри е тешко да се каже дали е вистинско оружје или мамка“, вели Фресер.

„Се разбира, повеќе би сакал да произведувам играчки за деца. Но, прво треба да им обезбедиме безбеден свет“, заклучува тој.

Тактиките на мамки, се разбира, се користат од двете страни. Форбс потсетува дека Украинците на социјалните мрежи и претходно ги исмеваа Русите за нивните напумпани мамки кои брзо се издуваа.