ФОТО | Земјата ја зафати силна магнетна бура, небото доби огнени бои

Силна магнетна бура е забележана на Земјата вчера, 5 ноември. Експлозијата на Сонцето која предизвика исфрлање на короналната маса удира во магнетното поле на Земјата и предизвикува поларна светлина, дури и на многу ниски географски широчини, па вчера некои луѓе имаа можност да го видат овој неверојатен небесен феномен, поларната светлина.

Степенот на пореметување на магнетното поле на Земјата во изминатите 24 часа го достигна нивото Г3, што на скала од пет степени укажува на силен степен, додека Г5 е екстремно ниво, соопшти рускиот институт за применета геофизика.

Исфрлањето на короналната маса (плазма) на Сонцето кон Земјата предизвика геомагнетна бура од категоријата G3. Во исто време, научниците погрешно ја процениле јачината на експлозијата што се случи на Сонцето на 3 ноември.

„Очигледно се мислеше дека емисијата на плазма ќе биде стандардна. Врз основа на ова, како и измерената брзина на облакот, доаѓањето на плазмата на Земјата се очекуваше на 6 ноември и беше означено во прогнозите на сите светски агенции како слаба магнетна бура од ниво Г1, т.е. најниска класа“, објаснија од Лабораторијата за астрономија на соларни рендгенски зраци на Институтот за вселенски истражувања, Руската академија на науките.

Сепак, облаците со гас стигнаа до нашата планета за само два дена.  Според научниците, ова ослободување на плазма се совпадна со многу слаба ерупција, поради што се сметаше за обичен настан. Сепак, тој беше толку моќен што поларната светлина беше забележана на многу ниски географски широчини , што е многу ретко, дури и на југот на Русија.

Протокот на наелектризирани честички што ги емитува Сонцето се движи со брзина од околу 400 километри во секунда и може да навлезе во магнетното поле на Земјата. Кога овој тек ќе се сретне со магнетното поле на нашата планета, тој создава регион наречен магнетосфера, кој не штити од повеќето од овие наелектризирани честички. Но, кога сончевиот ветер е особено силен или насочен во одредена насока, може да навлезе во магнетосферата и да предизвика привремени промени во магнетното поле на Земјата. Токму тоа се нарекува магнетна бура.

За да се одреди нивото на неговата опасност и степенот на влијание врз животот на луѓето, се користи индексот G. Вкупно има пет степени :

  • G1 – мали магнетни бури, кои немаат речиси никакво влијание врз работата на електронските уреди;
  • G2 – умерено, во некои случаи предизвикува пад на напонот;
  • G3 – силен, директно влијае на енергетските системи и предизвикува прекини во сателитската навигација и радио комуникациите;
  • G4 – тешко, на ова ниво има проблеми со контролата на напонот, неправилно функционирање на заштитните уреди;
  • G5 – екстремно сериозни големи проблеми со електричната мрежа, што предизвикува целосно исклучување и сериозни дефекти во работата на сателитите и радио комуникациите.

Покрај тоа, К-индексот и Кп-индексот се користат за глобална геомагнетна активност. Првиот го означува отстапувањето на магнетното поле на Земјата од нормата во интервал од три часа, вториот е планетарниот индекс. Секој од нив помага да се одреди интензитетот на магнетната бура и неговото ниво на опасност.

За време на магнетни бури, најчувствителните категории на население, хронично болните и постарите лица, може да доживеат зголемени главоболки, зголемен притисок и болки во зглобовите.