ФОТО | НЕВЕРОЈАТНО! Мега-проект од четири милијарди евра: Се гради најголемиот мост во светот, ќе собори дури шест рекорди – погледнете

0

Тоа што во Народна Република Кина урива инфраструктурни рекорди не е ништо ново.

Но, дури и според кинеските стандарди, мостот „Zhangjiagang-Jingjiang-Rugao“ што се гради преку реката Јангце е навистина посебен. Имено, овој висечки мост во провинцијата Џиангсу ќе собори, според кинеските медиуми, дури шест светски рекорди.

Станува збор за патен мост кој е планиран да има осум ленти и ќе ги поврзува градовите Џангјаганг и Ругао. А што е всушност новост, овој мост ќе биде висечки мост со веројатно најдолгиот распон на светот, кој ќе се протега до дури 2.300 метри. Сегашниот рекордер е мостот „Çanakkale“ од 1915 година во Турција, кој се протега на морскиот теснец Дарданели и чиј главен распон е долг 2.023 метри.

Покрај тоа што ќе има најдолг распон, еден од столбовите на новиот мост во Кина ќе достигне висина од 350 метри, што е и рекорд за висечките мостови. Вкупната должина на мостот ќе биде 7,9 километри, а вредноста на целиот проект се проценува на повеќе од 4 милијарди евра.

Во моментов се работи на сидробниот блок на мостот, кој можете да го видите на фотографиите под текстот. Се очекува мостот да биде пуштен за сообраќај во летото 2028 година.

изградба на мостот „Zhangjiagang-Jingjiang-Rugao“ во Кина
изградба на мостот „Zhangjiagang-Jingjiang-Rugao“ во Кина
изградба на мостот „Zhangjiagang-Jingjiang-Rugao“ во Кина