ФОТО | ОВА Е НАЈГОЛЕМАТА СНЕЖНА БУРА ВО ПОСЛЕДНИТЕ 60 ГОДИНИ – Москва е целосно блокирана: Колапс на улиците, возачите ноќта ја поминале во своите автомобили – колони долги 10 километри

Снежни виулици зафатија делови од Русија во петокот, прекривајќи ја Москва со еден од најголемите снежни наноси досега, предизвикувајќи хаос на главните патишта каде што возачите на камиони се борат со наноси од снег и силен ветер.

Циклонот донесе снежна бура во руската престолнина која траеше повеќе од еден ден и ја предизвика најголемата снежна бура во Москва во последните 60 години, истакнуваат метеоролозите.

Москва
Москва

Повеќе од една петтина од просечната количина снег за декември е забележана за само 24 часа на метеоролошките станици низ Москва, а со снежна покривка улиците и возачите се борат да го извадат својот автомобил од паркингот.

Метеоролошката станица „Гисметео“ наведува дека вкупната количина на снег во Москва би можела да достигне 50 сантиметри, што е највисокото ниво забележано за декември.

Училиштата во некои региони на европскиот дел на Русија се затворени поради снежни врнежи, објавија руските медиуми.

Голема сообраќајна колона од 10 километри е формирана во текот на ноќта на еден од главните руски патишта на југ, која ги зароби возачите на ниски температури.