(ФОТО) Скалите на кои Исус Христос исцелил слеп човек наводно најдени во Ерусалим!?

Скалите кои не биле видени повеќе од 2.000 години се откриени во древниот базен Силоам во Ерусалим.

Значењето на ова откритие е што тоа е местото каде што Исус исцелил слеп човек според Новиот завет, објави Fox News. Самата локација првпат се споменува во Стариот завет, според извештајот на The Washington Times.

Археолозите дошле до откритието по значителен напредок во ископувањата на локалитетот. Откопани се приближно осум скалила, според извештајот на Fox News.

Ова доаѓа откако израелската управа за антиквитети, израелската управа за национални паркови и фондацијата Давидов Град претходно оваа година соопштија дека древниот базен Силоам ќе биде отворен за јавноста за прв пат по 2.000 години.

До неодамна, само мал дел од локалитетот беше целосно ископан и достапен за јавноста. Местото во еден момент беше 1,25 хектари, според извештајот на WT. Се очекува повеќе од локацијата да стане достапна со текот на времето бидејќи се ископуваат повеќе области, бидејќи локацијата е важна и за христијаните и за Евреите, според Fox News.

Базенот Силоам бил изграден пред приближно 2.700 години, објави Fox News. Се користел како дел од водоводниот систем на Ерусалим, пренесува Jerusalem Post.