ФОТО | СОВРШЕНСТВО !? Научниците потврдија: “Оваа жена го има најидеалното тело на планетата!“ – погледнете!

0

Иако убавината е многу субјективен термин, магазинот Brightside известува дека „совршеноста“ доаѓа во форма на фигурата на Кели Брук, која нè потсетува дека убавината доаѓа во сите облици и големини.

Кели Брук

Од безвременската привлечност на Мерлин Монро до слабите силуети популаризирани од моделите како Кејт Мос, стандардите за убавина постојано се развиваат. Идеалите за убавина постојано се редефинираат, како што е идејата за „совршено тело“. Од Елизабет Тејлор до Ким Кардашијан, фигурата „песочен часовник“ долго време се сметаше за идеално женско тело.

Сепак, неодамнешните студии ја оспорија традиционалната „фигура на песочен часовник“ како најсовршена. Наместо тоа, Универзитетот во Тексас откри дека идеалната жена има потполнето тело како на Кели Брук.

Откриле дека совршеното тело има БМИ од 18,85, половина од 61 сантиметар и колкови од 87 сантиметри. Друга студија покажа дека односот меѓу колковите и половината е важен, а идеалот е 0,65 – 0,75.

Кели Брук 

Британската актерка и модел, Кели Брук, со нејзиниот БМИ од 18,5 и мерките на телото речиси се вклопува во овие идеални пропорции на телото, а нејзиниот сооднос на колковите и половината исто така спаѓа во идеалниот опсег. Тоа значи дека нејзиното тело, кое денешното општество може да го нарече малку подебело, е со идеална големина и форма.

На крајот на краиштата, пронаоѓањето на совршената женска фигура беше постојан предизвик. Она што можеме да го наречеме идеално е обликувано од научни истражувања, општествени влијанија и променливи модни трендови, како и културни погледи за идеалната форма на телото. Од самиот почеток е јасно дека дефиницијата за убавина е субјективна и сложена, и опфаќа цел опсег на формите и големините на телото.