ФП: Вистинскиот центар на германската моќ не е Берлин

Ако сакате да ги разберете германските политичари и нивниот пристап кон политиката, треба да го погледнете мирниот регионален главен град, пишува „Форин полиси“.

Кога ќе пристигнете со воз во германскиот град Хановер, регионален главен град со повеќе од половина милион жители, малку се издвојува како уникатно. На приодот од Берлин, поминувате низ мирните предградија пред возот да помине низ центарот на градот составен од мешавина на архитектонски стилови од 19 и 20 век. Како што излегувате од железничката станица, ќе поминете покрај статуата на Ернст Август, еден од кралевите на Хановер од 19 век, пред да свртите кон регионалниот парламент на Долна Саксонија, германската покраина чиј главен град е Хановер.

Неспектакуларниот урбан пејзаж на градот, кој не е ниту уникатно убав, ниту изразито грд, предизвика многумина да го игнорираат додека патуваат напред кон поголемите градови за кои светот сонува. Сепак, оваа провинциска фасада е многу залажува. За регион од осум милиони луѓе кои нашироко се исмејуваат како здодевни, Долна Саксонија во последните три децении создаде мрежи на моќ кои играат централна улога во германската политика. Денеска тие мрежи се читливи при доаѓањето на власт на новиот германски министер за одбрана и копретседател на владејачката Социјалдемократска партија (СПД), меѓу другите високи функционери, пишува Александар Кларксон – предавач по германски и европски студии на Кралскиот колеџ во Лондон, во статија за Форин полиси .

Растејќи во Хановер, доживеав средина која беше доволно мала што сите ги познаваа сите други во политичките, деловните и културните кругови, но доволно голема за да биде поврзан со глобалните текови на информации и капитал, додава авторот. Со Хановер како главен град на провинцијата, Долна Саксонија е дефинирана со парохиски космополитизам кој го обликува општествениот поглед на политичките елити пред тие да се префрлат на главна улога во националната политика. За да се разбере германската влада и нејзиниот посебен пристап кон политиката, корисно е прво да се разбере Долна Саксонија.

Посебната улога на долносаксонските политичари како моќници во политиката на Сојузна Република е неодамнешен феномен. До почетокот на 1970-тите, политичарите од Рајна или Баден-Виртемберг доминираа во Христијанско-демократската унија (ЦДУ) под канцеларите Конрад Аденауер и Курт Георг Кизингер. Хегемонијата што Христијанско-социјалната унија ја имаше над Баварија му даде на нејзиното лидерство значајна улога преку сојузот со ЦДУ. Во Долна Саксонија, напротив, постоењето на централно-десничарска ривалска партија во германската партија на Хајнрих Хелвеге значеше дека ЦДУ се бореше да изгради силна позиција сè додека Германската партија и ЦДУ не се споија во 1961 година.

Смената на Долна Саксонија

И покрај силата на СПД во фабричките градови во кои доминира Фолксваген, како што се Волфсбург и Салцгитер, уште поголемата сила на партијата во регионот Рур и Хамбург значеше дека нејзиното долносаксонско раководство ќе игра само помала улога на националната сцена. Во првата влада предводена од СПД под канцеларот Вили Брант во раните 1970-ти, социјалдемократите од Долна Саксонија често се чувствуваа надманеврирани од партиските шефови од другите региони.

Движењето на Долна Саксонија од оваа маргинална позиција доби на интензитет во 1970-тите. За време на градоначалникот на СПД, Херберт Шмалстиг, кој управуваше со неверојатни 34 години на власт помеѓу 1972 и 2006 година, инфраструктурата на Хановер беше во голема мера модернизирана. Во овој период, исто така, се појавија личности како Герхард Шродер, Зигмар Габриел, Франк-Валтер Штајнмаер, Борис Писториус и Томас Оперман, кои се искачија низ рангот во Долна Саксонија пред да доминираат со националната СПД до крајот на 1990-тите.

На регионално ниво, периодот на Ернст Албрехт како министер-претседател на ЦДУ во Долна Саксонија помеѓу 1976 и 1990 година беше сведок на економски раст поттикнат од подемот на Фолксваген како глобален играч во автомобилскиот сектор. Прагматичниот стил на Албрехт, па дури и либералните инстинкти за прашања како што е миграцијата на бегалците од Јужен Виетнам, се покажаа како многу влијателни врз една генерација помлади политичари. Мешавината на релативно либерални економски и социјални политики на Албрехт со конзервативни семејни вредности влијаеше на пристапот на личностите кои се искачија низ редовите на ЦДУ на Долна Саксонија во 1990-тите и раните 2000-ти, вклучувајќи ја и неговата ќерка Урсула фон дер Лајен, актуелната претседателка на Европската Комисијата.

Поразот на Албрехт од Шродер на регионалните избори во 1990 година ја означи консолидацијата на овој долносаксонски политички модел. Наместо да означи прекин со стилот на владеење на Албрехт, СПД под водство на Шредер го усвои прагматичниот стил на својот претходник.

Но, надвор од оваа традиција на прагматичен центризам, политиката на Долна Саксонија долго време беше обликувана од нејзината локална политичка економија, особено нејзината традиција на индустриска политика. Со оглед на тоа што регионалната влада на Долна Саксонија поседува 20 отсто од акциите во Фолксваген од Втората светска војна, границите меѓу државата, големиот бизнис и синдикатите одамна се нејасни. Нетранспарентната интеракција меѓу владата и водечките економски актери беше рутински дел од регионалната политика, со цел да се заштитат индустриите во регионот и нивните вработени.

Светот на бизнисот и политиката станаа тесно поврзани, а регионалните сили негуваа блиски односи и го умножија своето влијание надвор од нивните официјални овластувања. Ова беше толку јавна тајна во државата што една група мрежни политичари го добија прекарот „Мазеи мафија“ по езерото во Хановер. Подготвеноста на градската хиерархија на организираниот криминал, контролирана од шефот на Хелс Ангели, Френк Ханебут, да се придржува до непишаните правила за тоа каде да ја затегне својата контрола, ги поттикна гласините за степенот до кој е вклучена политичката мафија.

Хановер стана првиот голем град со градоначалник со турско потекло

Оваа форма на заднинска политика на крајот стана фокус на јавното незадоволство. Засилени со тековните протести против депонијата за нуклеарен отпад во близина на градот Горлебен, како и со појавата на панк субкултури непријателски настроени кон полициските власти, Зелените успеаја да воспостават силно присуство во земјата до почетокот на 1990-тите. Паралелно, барањата на Volkswagen и другите производители за евтина работна сила доведоа до раст на имигрантските заедници кои често стануваа фрустрирани од институционалната дискриминација. Овие тензии ескалираа во масовни протести, па дури и немири на панкерите за време на таканаречените Денови на хаосот во август 1995 година.

Сепак, долносаксонскиот стил на корпоратизам исто така најде начини да ги интегрира таквите потенцијални извори на нарушување. Патот на Шродер да стане германски канцелар во доцните 1990-ти беше измазнет со социјалната политика што ја водеше во Долна Саксонија, која обезбеди државни субвенции за независни младински центри и локални културни проекти со простори за изведба и барови, како што е комплексот Глокзи во центарот на Хановер. . Регионалната влада на тој начин ги канализираше антиавторитарните младински субкултури во организациски рамки поврзани со државните институции.

Во тој процес, новородените Зелени се прилагодија на структурите на државната моќ, бидејќи нивниот изборен успех создаде поттик за нив да работат со етаблирани партии за да ги постигнат своите цели. Во ова опкружување – во кое долносаксонските елити беа подготвени да ја споделат моќта со имигрантските заедници и алтернативните субкултури сè додека ги прифаќаа правилата на играта – не беше случајно што Хановер стана првиот голем германски град кој избра германски градоначалник. со турско потекло, Белит Онај од Зелените во 2019 година.

Од доцните 1990-ти, парадоксалниот пристап на Долна Саксонија кон политиката – нејзината комбинација на корпоративен статизам со прагматично склучување зделки што ги ублажува потенцијалните заканувачки надворешни сили нудејќи им пристап до позиции и покровителство се додека тие играат според правилата на играта – се покажа извонредно еластичен. Тој го поттикна развојот на цврсто дисциплинирани политички мрежи со силни врски со големите бизниси и синдикати во секоја од најголемите партии кои беа во можност да се натпреваруваат за значајни позиции на влијание на национално ниво. Оваа прагматична меѓусебна поддршка на регионално ниво, исто така, се покажа како клучна предност во однос на пофрагментирани и помалку дисциплинирани ривалски мрежи од другите региони во жестоката конкуренција за клучните позиции.

Овој корпоратистички стил на управување што го намали подемот на Шродер во Долна Саксонија беше извор на сила и слабост за неговата коалиција СПД-Зелена откако тој стана канцелар во 1998 година. Прагматична подготвеност да се апсорбираат нови заедници што постепено ги намали социјалните тензии во Хановер во 1990-тите. е еден од неколкуте фактори кои влијаеле на тоа како тој пристапил кон либерализацијата на законите за државјанство и прашања поврзани со ЛГБТ правата. Способноста да се потпре на тесна мрежа на контакти што ги поврзува синдикатите, секоја голема политичка партија и големите корпорации му овозможи на Шродер успешно да ги спроведе промените во социјалната и економската политика. Не е случајно што контроверзните реформи Харц 4 на системот за бенефиции за невработеност беа именувани по Питер Харц.

Сепак, степенот до кој долносаксонскиот корпоратизам, исто така, поттикна нетранспарентно склучување договори во интерес на производителите зависни од извозот, исто така остави проблематично долгорочно наследство. Неподготвеноста на Шродер да ги доведе во прашање аспектите на германскиот економски модел одразуваше колку тој беше обликуван од корпоративното опкружување во кое интересите на индустриските компании се сметаа за неразделни од оние на државата. Во опкружување каде бизнисот, синдикатот и политичките мрежи беа испреплетени, за Шродер не беше голем скок да премине од блиски односи со корпоративната елита на Долна Саксонија до длабоко лично вклучување во рускиот сектор за нафта и гас, чија цел е да ја преземе контролата врз германските енергетски пазари. .

Фон дер Лајен – симбол на хановерската моќ

Дури и кога Шродер е во немилост поради одбивањето да се откаже од врските со режимот на Владимир Путин, силната контрола врз германската политика на долносаксонските мрежи на кои тој помогна да се изградат останува во сегашната „семафорска коалиција“ меѓу Слободната демократска партија, Зелените и СПД под канцеларот Олаф Шолц. Иако самиот Шолц е поврзан со СПД од Хамбург, високи фигури на СПД како копретседателот Ларс Клингбејл и министерот за труд Хубертус Хајл се длабоко вкоренети во политиката во Долна Саксонија.

Силата на таквите политички мрежи беше очигледна на начинот на кој, во услови на криза во германската воена подготвеност, Шолц ја замени Кристин Ламбрехт како министер за одбрана со Писториус, кој како министер за внатрешни работи во владата на Долна Саксонија изгради репутација за решавање на тешки проблеми и покрај жестокото противење. Назначувањето на некој со силни врски со безбедносните служби, производителите и синдикатите може да биде клучот за успехот во Министерството за одбрана, кое многумина го сметаат за најтешка работа во германската политика. Сепак, под знак прашалник е дали личноста која е дел од корпоратизмот на Долниот Сан Хозе како и Писториус е способна да иницира радикални реформи потребни за пресврт на германската армија.

Влијанието на долносаксонскиот стил на управување може да се најде и кај Зелените. Иако кариерата на министерката за надворешни работи Анален Баербок доби на интензитет откако се пресели во Берлин, нејзините силни врски со Долносаксонските Зелени кои датираат од нејзината младост во предградијата на Хановер и помогнаа да ја зацврсти нејзината позиција. Меѓу постарата генерација на долносаксонските зелени, Јирген Тритин одамна зазема централна позиција и влијаеше на правецот на оваа партија.

Најспектакуларниот симбол на хановерската моќ е кариерата на Фон дер Лајен, која откако беше назначена на повисока позиција во владата на канцеларката Ангела Меркел, кулминираше со нејзината сегашна позиција како претседател на Европската комисија. Нејзиното издигнување на врвот покажува како политичките вештини развиени во локалната политика можат да обезбедат основа за успех на највисоките нивоа на власта.

Централната улога на долносаксонските мрежи во германската политика нема нужно да трае вечно. Изборните успеси на екстремно десничарската партија Алтернатива за Германија укажуваат на тоа дека радикализираниот дел од електоратот стана суштински непријателски настроен кон отвореноста на новите општествени групи што е во срцето на долносаксонскиот модел. По катастрофалниот изборен резултат минатиот октомври, регионалната ЦДУ е во ранлива позиција. Слични слабости во долносаксонската ФДП го ограничија неговото влијание, додека меѓу СПД и Зелените, другите регионални групи од Хесен, Баварија или Шлезвиг-Холштајн содржат парламентарци подготвени да се наметнат против нивните ривали од Хановер.

Затоа, назначувањето на Писториус на позицијата министер за одбрана и кандидатурата на Баербок за канцелар може да го означи последниот воз за долносаксонското влијание, а не знак за неговата непобедливост. Сепак, моќта на таквите регионални мрежи треба да биде храна за размислување за набљудувачите на европската политика кои остануваат фиксирани на развојот на неколку национални главни градови. Во децентрализираните општества, како што е Германија, моќта се распределува меѓу дваесет градови на начин што го прави неопходно следење на дискусиите и договорите што се случуваат меѓу регионалните сили. Доста често, за да ги разберете главните историски настани, треба да се симнете од воз во мал град во Европа, пишува Foreign Policy .