Франција во состојба на готовност поради опасност од суша

0

Метео Франс забележа историски сува зима со повеќе од еден месец без врнежи.

Франција е во состојба на зголемена готовност поради ризикот од суша во текот на летото, изјави во средата министерот за транзиција на животната средина Кристоф Бечу, пренесува Анадолија.

Франција забележа историска суша оваа зима, без врнежи 32 дена од 21 јануари, потврди во средата Метео Франс.

„Ова предизвикува дополнително сушење на почвата, која веќе беше оштетена од сушата во текот на летото 2022 година“, според Метео Франс.

Додаваат дека февруари се очекува да заврши со 50 отсто недостаток на врнежи.

Кристопје Бечу, министер за еколошка транзиција, за телевизијата Франсинфо изјави дека од март ќе бидат воведени мерки и ограничувања за да се справат со влијанието на најсувата зима од 1959 година.

Според него, надополнувањето на подземните води доцни два месеци.

Бечу додаде дека во понеделник ќе се состане со официјални лица од сите региони за да разговара за ситуацијата.