Франција ја разгледува можноста за продолжување на употреба на реакторите уште 60 години

Француското претседателство денеска одобри да се разгледа можноста за продолжување на животниот век на нуклеарните реактори до 60 или повеќе години, доколку дозволуваат безбедносните прописи.

Информацијата уследи откако претседателот на Франција, Емануел Макрон претседаваше со првиот од низата состаноци за нуклеарна политика.

Макрон претходно ги објави плановите за изградба на најмалку шест нови реактори до 2050 година.

Франција околу 70 отсто од потребата за електрична енергија ја добива од нуклеарните централи.