ФУСТАНОТ што ја промени МОДНАТА ИСТОРИЈА: Оваа холивудска актерка ја носеше најубавата креација на Пако Рабан

0

Многумина веруваат дека неговата модна револуција започна со костимот што го носеше Џејн Фонда во филмот „Барбарела“, но всушност започна една година порано.

Засекогаш ќе остане запаметен како костимограф за филмот „Барбарела“ во 1987 година, каде актерката Џејн Фонда ги носеше неговите костими .

Сепак, една година подоцна беше направен она што многумина го сметаат за негов најубав фустан.

Стана легендарна, а е направена специјално за Одри Хепберн за филмот „Two for the road“. Создаден е од акрилни дискови поврзани со тенки метални синџири.

Пако Рабан ја нарече својата прва колекција во 1967 година „12 непогодни фустани во современи материјали“ во кои користеше метал, алуминиум, пластика и други неконвенционални материјали заедно за да личат на средновековна гардероба.

Оваа колекција го вознемири модниот свет, а тој подоцна од пластика премина на метал, хартија, копчиња и крзно.

Жилијен Досена, уметнички директор на Пако Рабан го реинтерпретира овој фустан за неговата колекција есен/зима 2018/2019 година

Минатата година овој фустан го носеше Ел Фанинг во кампањата за новиот парфем на Пако Рабана.