ХОЛАНДСКО СЕЛО ПОД ОПСАДА ОД ЛОВЦИ НА НАЦИСТИЧКО БОГАТСТВО: Бараат плен што германските војници го закопале пред 80 години! (МАПА)

Тивко село во Холандија преку ноќ стана мета на ловци на нацистичко богатство за кое се верува дека било закопано таму пред речиси 80 години. Националниот архив објави мапа која наводно ја открива нејзината локација.

Германските војници наводно криеле плен вреден неколку милиони евра во близина на едно холандско село. Рачно нацртаната карта тогаш беше во холандската државна архива речиси осум децении.

Сега тоа е објавено и областа во близина на селото Омерен во централна Холандија моментално е преполна со трагачи на среќа. Со детектори за метал и лопати, „вооружени“ групи талкаат по полињата“, пренесува Ројтерс. Се вели дека богатството крие злато, сребро, скапоцени камења, дијаманти и часовници.

Мапата објавена во вторникот во Хаг покажува црвен крст над градот во близина на селото. Во архивата документот се нарекува „карта на вистинското богатство“. Деталите укажуваат на скривалиште на дното на насипот на работ на полето – три дрвја подалеку од она што изгледа како надгробна плоча.

Архивистката Анет Волкенс изјави за локалниот портал Омроеп Гелдерланд дека богатството било закопано во август 1944 година по експлозијата во банка во блискиот град Арнем. Група германски војници ја нападнаа банката по експлозијата. „Германските војници го сокриле пленот во своите палта“, вели. Потоа бил погребан во четири ковчези.

Според неа, ковчезите се „вредни неколку милиони“. Владата направи неколку обиди да ги пронајде од крајот на војната. Според тоа, во 1947 година на местото бил донесен германски војник, кој требало да биде сведок кога било закопано богатството. Ја нацртал и сега објавената карта, но богатството никогаш не било пронајдено.

Богатството можеби било прво закопано, а потоа повторно ископано, вели историчарот Јост Розендал. Во 1944 година во оваа област се воделе жестоки борби. „Не би бил изненаден ако богатството исчезна во меѓувреме“, вели тој.

Во меѓувреме, надлежните советуваат да не го бараат богатството и ги предупредуваат аматерите кои бараат злато: ако богатството навистина постои и се најде, тоа е сопственост на државата. Истовремено, холандскиот закон за заштита на спомениците забранува и аматерски археолошки ископувања, а надлежните додаваат дека таквите активности можат да бидат опасни, бидејќи во земјата може да се сокријат неексплодирани бомби, мини или гранати.